Ungas erfarenheter av dyslexi blir teater

”Den här föreställningen är viktig för alla unga och vuxna
– för att den lyfter och synliggör en verklighet
som många barn och ungdomar lever i.

Föreställningen sätter fokus på ungas upplevelser
av att vara något annat än normen.
Den kan ge unga med dyslexi kraft och mod
att hitta sin egen röst och våga leva i sin egen storhet.”

– Sara Holm Stålhand, samordnare för barnrättsfrågor i Västerås stad.

”Något av en fantasyberättelse – om dyslexi…”
Se filmen med regissör Michaela Granit här!

 

Världen bortom orden – ett drömspel

Hur är det egentligen att växa upp med dyslexi? Just den frågan har scenografen Karin Lind och regissören Michaela Granit utforskat under två år, genom workshops med ungdomar med dyslexi. Ungdomarnas tankar och berättelser, om dyslexins både svårigheter och möjligheter, har nu blivit teater.

Vad innebär att inte vara ett ”normbarn”, och upplevelsen av att inte passa in? I föreställningen Världen bortom orden – ett drömspel skildras det som för många är svårt att tala om, som att inte kunna tackla språk, siffror, text och bokstäver på det sätt som man upplever att omgivningen kräver.

– Det här är en föreställning som vill synliggöra och skapa förståelse för den utsatthet många ungdomar med dyslexi, eller annan dold funktionsvariation, kan uppleva, berättar regissören Michaela Granit.

Föreställningens manus, av Michaela Granit och dramaturgen Greta Sundberg, bygger på det stora spektrum av erfarenheter som ungdomarna delat med sig av – som många är både vackra, såriga och rika. Deras berättelser har vidgat förståelsen av alternativa vägar och strategier till språket, skrivandet och lärandet.

– Det är tyvärr vanligt att barn och ungdomar blir bedömda utifrån sina särskilda behov, men också att de skambelägger sig själva. Dessutom måste de många gånger också hantera sina föräldrars oro, berättar Michaela. Att bli sedd och förstådd är ett centralt tema i föreställningen, men den kastar även ljus på alla dessa föräldrar som kämpar för sina barn.

Världen bortom orden – ett drömspel spelas på Västmanlands Teater, både som familjeföreställning men framför allt för skolor.

Skådespelaren Tiril Wishman Eeg-Henriksen, som tidigare medverkat i flera uppsättningar både på Dramaten ochh Stadsteatern, gör här huvudpersonen Flickan.

– Flickan är 14 år, en ålder då mycket händer i en persons utveckling. Flickan brottas också med sin dyslexi. Känner sig ensam i sin kamp, men också dum. Men successivt börjar hon att upptäcka att det också finns styrkor med dyslexin – och att det kanske mer är systemet det är fel på, och inte henne själv…, berättar Tiril.

– Den här föreställningen är viktig för alla unga och vuxna – för att den lyfter och synliggör en verklighet som många barn och ungdomar lever i. Föreställningen sätter fokus på ungas upplevelser av att vara något annat än normen. Den kan ge unga med dyslexi kraft och mod att hitta sin egen röst och våga leva i sin egen storhet, säger Sara Holm Stålhand, samordnare för barnrättsfrågor i Västerås stad.

Föreställningen är den sista delen i ett treårigt scen- och konstprojekt som drivits av föreningen Artikel 31. Att använda teater som ett uttryckssätt – för att belysa barns svårigheter men också konstitutionella rättigheter – ger ett sätt att lyfta det många tänker och känner men inte kan eller vill sätta ord på.

– I barnkonventionen står bland annat att alla barn och unga har samma rättigheter och lika värde. Det betyder att barn och unga med dyslexi har rätt att få känna att de hör till lika mycket som andra. Den här föreställningen ökar förståelsen för vad unga med dyslexi möter i form av utmaningar och fördomar, säger Sara Holm Stålhand.

Världen bortom orden – ett drömspel spelas på Västmanlands Teater, både som familjeföreställning och för skolor.

Spelperiod: 23 september – 13 oktober på Lilla Scen
För mer information och bokning: vastmanlandsteater.se

Världen bortom orden, dyslexikraft är ett treårigt scen- och konstprojekt med stöd från Allmänna arvsfonden, som drivs av föreningen Artikel 31. Projektet samarbetar med Västmanlands Teater, Uppsala stadsteater, Kulturhuset Dieselverkstaden i Sickla och Körsbärsgården på Gotland.

För skolor finns ett pedagogiskt material.

På scen: Arman Fanni, Kardo Mirza, Sanna Krepper, Tiril Wishman Eeg-Henriksen
Dramatiker, manus: Greta Sundberg
Manus: Michaela Granit och Greta Sundberg
Scenografi, kostymdesign: Karin Lind
Projektproducent: Anna Asker
Projektledare: Anna Wennergren, Föreningen Artikel 31
Musik, ljuddesign: Andreas Kullberg
Maskdesign: Rebecca Blixt, (student på Mask- och perukdesign, SKH)
Ljusdesign: William Wenner
Scentekniker: Niklas Glahns

Bilden: Tiril Wishman Eeg-Henriksen spelar Flickan, som kämpar med utanförskapet orsakat av hennes dyslexi. Här med Arman Fanni under en repetition av föreställningen Världen bortom orden – ett drömspel. I bakgrunden även Kardo Mirza.


För intervjuförfrågningar, kontakta:

Marknadskommunikatör Edit Strandberg
edit.strandberg@vastmanlandsteater.se
073-024 75 96

 

Bildgalleri