kvinna i kostym kvinna i kostym

”Vi vill vara ett nav för scenkonsten i Västmanland”

Vad vi gör och hur vi gör det?

Vårt uppdrag är att producera, arrangera och stödja teaterverksamhet i Västmanlands län. Det betyder att även om vårt vackra teaterhus är beläget i Västerås så vill vi vara lika självklara för alla västmanlänningar – oavsett om det är Surahammar, Fagersta eller Sala som du kallar hem.

Och vi gillar det lokala och det nära. Vi gillar att hämta inspiration från vårt grannskap. Men vi tycker också om att få besök från andra delar av landet och världen. Både i form av gästspel men även av besökare. Det är så vi växer och blir bättre. På sätt och vis är det en del av vårt uppdrag. Att utmana och bli utmanade. Att inspireras och inspirera.

Vi tycker till exempel inte alltid att en teaterupplevelse måste göra en glad. Vi vågar prata om det svåra också, det som gör ont och som sticker i ögonen hos vissa. Det som skaver. För livet är både och – och allt däremellan.

 

Teaterhuset

Navet i vår verksamhet är det över hundraåriga teaterhuset på Slottsgatan 11 i Västerås.

Huset byggdes 1915 och rymmer tre scener, Stora scenen rymmer upp till 374 besökare, Lilla scenen har 104 platser och på Bistroscenen kan vi ta emot 60 teaterbesökare.

Erik Hahr som vid tidpunkten var stadsarkitekt i Västerås ritade teaterhuset.

Rapporter och årsredovisning

Rapport Scenkonstbiennalen i Västerås 7 – 12 juni 2022

Verksamhetsberättelse med årsredovisning

 

Styrelseprotokoll