Hjulström gör musikdriven thriller

Vattnet är förgiftat.
Men vad är egentligen viktigast, om allt ställs på sin spets – sanningen eller egennyttan?

 

Välkomna till den lilla staden, med det fina badhuset. Ett samhälle i jämvikt. Där alla är med på överenskommelsen. Det finns motsättningar, men så länge alla med lite makt vinner på situationen, och ingen stör ordningen, är allt perfekt.

 

Den 4 februari öppnas dörrarna till Västmanlands Teaters stjärnspäckade uppsättning av Henrik Ibsens klassiker En folkefiende, i regi av Niklas Hjulström.

 

– Det här är en modern thriller, där sympatierna hela tiden växlar, och som effektfullt visar hur snabbt en opinion kan vända. Som ger dig en hjälte, för att i nästa stund ta honom ifrån dig, berättar Hjulström, som tidigare också regisserat teatersuccéerna Den stora branden och Asea – här kommer framtiden!.

 

Här följer vi läkaren Tomas Stockmann, nyss återvänd till sin gamla hemstad där hans och hustrun Katrines dröm om ett storslaget kurbad blivit verklighet. Men Tomas upptäcker att vattnet de marknadsför som hälsosamt i själva verket är giftigt, och då vänder allt…

 

– När Tomas gör sitt spektakulära avslöjande blir han betraktad som hjälte, och får den stora majoritetens stöd. Men alla är inte lika positiva…  för vad händer med en stad om man tar ifrån den dess största inkomstkälla? För vad är egentligen viktigast, om allt ställs på sin spets – sanningen eller egennyttan?

 

Skådespelarna, med bland andra Marie Robertsson, Cicilia Sedvall, Christopher Wollter och Mattias Redbo i rollerna, tar sig an berättelsen och karaktärerna i den relevanta, smarta och eleganta föreställningen.
Musikerna Andreas Kullberg och Thomas Gunillasson ger föreställningen ytterligare en dimension, genom sitt nyskrivna material, som tar med åhöraren på en musikalisk resa tillbaka till 90-talets leriga festivaldrömmar.

 

– Västmanlands Teaters version är en snygg, filmisk och musikdriven uppsättning, men också en klassisk dilemma-övning, där du som publik får chansen att fundera över vad du egentligen tycker, säger Hjulström.

 

Premiär på Västmanlands Teater, Stora scen, den 4 februari 2023, kl. 18.00.
Spelperiod:
4 februari – 15 april 2023

 

Regissör: Niklas Hjulström
Kompositör: Andreas Kullberg
Kostym- och maskdesign: Linda Goncalves
Scenograf: Julia Przedmojska
Ljusdesign: Max Mitle
Videodesign: Johannes Ferm Winkler

 

Ensemble: Alexander de Sousa, Andreas Kullberg, Christopher Wollter, Cicilia Sedvall, Filip Johansson, Jan Modin, Marie Robertsson, Mattias Redbo, Thomas Gunillasson

 

Längd: 2,5 timmar inkl. paus
Plats: Stora scen, Västmanlands Teater

 

Niklas Hjulström berättar

Se filmen Bakom kulisserna på En folkefiende där regissören Niklas Hjulström berättar – följ med in och kika när regissör och ensemble repeterar.

 

Mer info om föreställningen på vastmanlandsteater.se


Presskontakt:
kristina.gyld@vastmanlandsteater.se

 

 

Bildgalleri