En tät politisk thriller om hur snabbt en opinion kan vända.

Scen
Stora scen
Längd
2,5 timmar inkl paus

Ibsen och Niklas Hjulström tar med dig till en plats och tid som kanske inte är fullt så främmande som den först verkar. En folkefiende är en högaktuell föreställning som effektfullt visar hur snabbt en opinion kan vända. Som ger dig en hjälte, för att i nästa stund ta honom ifrån dig. I slutändan är det svårt att veta vem antagonisten faktiskt är. Är det Tomas själv – eller är det kanske snarare vi som sitter tysta bredvid?

Till en början är läkaren Tomas bara exalterad över att komma tillbaka till sin gamla hemstad. Äntligen har hans dröm blivit verklighet. Det storslagna kurbadet som ska göra staden känd, och locka badsugna besökare från hela landet. Men det är när han upptäcker att vattnet de marknadsför som hälsosamt i själva verket är giftigt, som allting vänder. Till en början lyssnar folk på Tomas, han för visselblåsarens upphöjda hjältestatus. Alla är dock inte lika positiva. Man börjar ställa frågor. Men vad händer med en stad om man tar ifrån den dess största inkomstkälla? Vad är egentligen viktigast, om allt ställs på sin spets – sanningen eller egennyttan? Och när tanken väl har slagit rot är den omöjlig att stoppa. Den sprider sig som ett virus bland både invånare och publik. För oss att ifrågasätta det vi nyss trodde var sant. Den vi nyss trodde på. Mot sin vilja får vår protagonist lära sig hur det känns när den tysta majoriteten vänder sig emot en. När den plötsligt inte är så tyst längre.

Bakom kulisserna

Regissören Niklas Hjulström berättar om En folkefiende – följ med in och kika när regissör och ensemble repeterar.

 

Teaterskjuts

Kostnadsfri teaterbuss till och från föreställningen den 18 februari för dig som åker från Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg och Surahammar. Du bokar din bussresa i samband med att du bokar dina biljetter.