– Urpremiär för musikföreställning i Kungsör

På lördag kan Thor Modéen Teatern i Kungsör välkomna publiken till höstens mest musiktäta och angelägna pjäs. Ögonblicket har då urpremiär – på turné. Trots de stora namnen på och bakom scen får den största teaterscenen i länet vänta. Först ska Ögonblicket spelas i bland annat Fagersta, Skinnskatteberg och Arboga.På scen står inga mindre än Ann Petrén, Miriam Aïda, Eric Bibb och Andreas Kullberg.

Musikföreställningen Ögonblicket är inspirerad av den historiska händelse som ägde rum 1957 i Little Rock, Arkansas, då nio svarta skolelever, senare kända som ”The Little Rock Nine”, skulle börja på Central High School – en skola som tidigare enbart varit för vita. Detta upprörde till den grad att militär och polis kallades in, och denna skolintegrering kom att bli en av de mest uppmärksammade och upprivande händelserna i den amerikanska medborgarrättsrörelsens historia.

Elizabeth och Hazel, gestaltas av den mångsidiga artisten och sångerskan Miriam Aïda och den folkkära skådespelaren, och tidigare västeråsaren, Ann Petrén.

Med olika utgångspunkter hamnar Elizabeth och Hazel, en svart och en vit skolflicka, i centrum. Ett foto med en vit, hatiskt skrikande mobb med Hazel i täten, bakom Elizabeth – kom att kablas ut över hela världen och bli ikoniskt. Två unga kvinnor fångade i ett historiskt ögonblick, som kommer att påverka bådas liv.

Men är förlåtelse möjlig mellan människor där historien präglats av hat, trakasserier och våld? Elizabeth och Hazel möts 30 år senare och en långsam och motsträvig vänskap börjar ta form, även om inte alla ser på den med blida ögon.

Ögonblicket tar avstamp i dessa historiska händelser, men berättelsen handlar om människorna.

– Det finns ögonblick i vår historia som förändrar vårt sätt att se på vår samtid. Vi har en skyldighet att tala om det som brustit men också synliggöra vad som är avgörande för förändring. I ögonblick av klarhet får vi få förnyad kraft att påverka vägen framåt, säger Rebecca Örtman, regissör.

Musiken i föreställningen är skriven av Grammy-nominerade bluesgitarristen Eric Bibb, som har personliga kopplingar till den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Erics far Leon Bibb var aktiv i rörelsen och kämpade jämsides med bland andra Martin Luther King, Harry Belafonte och Joan Baez. Tillsammans med Västmanlands Teaters Andreas Kullberg har Bibb arrangerat föreställningsmusiken, som bär och för berättelsen framåt.

Föreställningen spelas på Västmanlands Teaters Stora scen från den 4e november, men premiären och de inledande föreställningarna spelas på turné i länet.

Det känns både lyxigt, viktigt och spännande att mitt i höstmörkret få bjuda alla Västmanlands teaterföreningar på den här föreställningen, och den här ensemblen. Jag tror att teaterlokalerna kommer att vibrera av kraften i den här berättelsen och i Eric Bibbs fantastiska bluesstämma. Jag hoppas alla tar chansen att uppleva detta, och dessutom på hemmaplan! säger Niklas Hjulström, teaterchef på Västmanlands Teater.

 

 

ÖGONBLICKET

Manus: Irena Kraus
Idé och regi: Rebecca Örtman

Scenografi och kostymdesign: Annika Bromberg

Ljusdesign: Max Mitle

Kompositörer: Eric Bibb, Andreas Kullberg

Videodesign: Johannes Ferm Winkler

Maskdesign: Cais-Marie Björnlod

På scen: Andreas Kullberg, Ann Petrén, Eric Bibb och Miriam Aïda

 

Pressbilder: https://share.mediaflow.com/se/?1HIEASR1SM

Lyssna på den specialskrivna musiken: https://share.mediaflow.com/se/?72IEGSKPMJ

Föreställningen har premiär den 21 oktober kl. 18.00 på Thor Modéen Teatern i Kungsör.
Föreställningen är på turné i Västmanland med totalt 8 föreställningar och har ”Hemmapremiär” på Västmanlands Teater, Stora scen, den 4 november 2023.

Turné: 21 okt – 21 nov
Kungsör, Fagersta. Skinnskatteberg, Arboga, Norberg, Köping, Surahammar, Hallstahammar

Spelperiod: 21 oktober – 29 december, 2023.

Mer information om föreställningen: vastmanlandsteater.se

Presskontakt: Edit Strandberg, edit.strandberg@vastmanlandsteater.se

Bildgalleri