Ögonblicket – av Irena Kraus

21 oktober, 2023
29 december, 2023

Är vi beredda att kämpa för allas lika värde?

Scen
Stora scen
Längd
2 timmar inkl 30 minuter paus
Biljettpris
150-350 KR
Ögonblicket är berättelsen om Elizabeth och Hazel – om två unga flickor med olika utgångspunkter och om en av de mest uppmärksammade och upprivande händelserna i den amerikanska söderns och medborgarrättsrörelsens historia.

Det ikoniska fotografiet av Elizabeth Eckford och Hazel Bryan, taget i Little Rock i Arkansas den 4 september 1957, ger oss en ögonblicksbild av historien. Vid händelsen är flickorna femton och sexton år gamla och står på tröskeln in i vuxenlivet. Tiden har för en sekund stannat upp. Elizabeth, prydligt klädd i kjol och blus, ivrig och målmedveten på väg till skolan med 2500 enbart vita elever. Bakom ryggen på henne en mobb som försöker hindra henne att gå in och längst fram en rasande Hazel, som vräker rasistiska slagord efter henne. Tjugo år senare söker Hazel upp Elizabeth och ber om förlåtelse. Men är förlåtelse möjligt mellan människor där historien präglats av hat, trakasserier och våld? Hur försonas vi med vår historia?

Föreställningen är inspirerad av de händelser som ägde rum i Little Rock, Arkansas i slutet av 50-talet, och här tar Miriam Aïda och Ann Petrén oss genom det ögonblick som kom att påverka inte bara två kvinnor utan en hel medborgarrättsrörelse i USA. Berättelsen vävs samman med bluesinspirerad musik av och med världsartisten Eric Bibb samt Västmanlands Teaters hyllade Andreas Kullberg.

Förlag: Colombine Teaterförlag

Ögonblicket på turné

Föreställningen har premiär 21 oktober i Kungsör, på turné. ”Hemmapremiär” på Västmanlands Teater, Stora scen, den 4 november 2023.

Turné:

Lördag 21 oktober kl 18.00 – Premiär
Thor Modéen Teatern, Kungsör

Torsdag 26 oktober kl 18.00
Folkets hus, Fagersta

Söndag 29 oktober kl 18.00
Kulturhuset Korpen, Skinnskatteberg

Torsdag 2 november kl 18.00
Medborgarhuset, Arboga

Torsdag 9 november kl 18.00
Teaterbiografen, Norberg

Torsdag 16 november kl 18.00
Teatern Forum, Köping

Lördag 18 november kl 16.00
Folkets hus, Surahammar

Tisdag 21 november kl 18.00
Saga bio, Hallstahammar

 

Föreställningsdatum

Tillgänglighet

Föreställningen den 16 december är även syntolkad för synskadade.

Teaterskjuts

Kostnadsfri teaterbuss till och från föreställningen den 16 december för dig som åker från Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg och Surahammar. Du bokar din bussresa i samband med att du bokar dina biljetter. Sista bokningsdag den 6 december.

Ensemble

Andreas Kullberg
Musiker
Ann Petrén
Skådespelare
Eric Bibb
Musiker
Miriam Aïda
Skådespelare

Konstnärligt team

Manus
Irena Kraus
Idé och regi
Rebecca Örtman
Scenografi och kostym
Annika Bromberg
Ljusdesign
Max Mitle
Kompositör
Andreas Kullberg
Kompositör
Eric Bibb
Videodesign
Johannes Ferm Winkler
Maskdesign
Cais-Marie Björnlod