Ögonblicket – av Irena Kraus

21 oktober, 2023
29 december, 2023

Är vi beredda att kämpa för allas lika värde?

"”Detta är bland det bästa jag sett på Västmanlands Teater de senaste åren.”"
- Maria Björkman, VLT
"”Little Rock, Arkansas 1957. Så långt bort och så nära. Elizabeth Eckford lever än, som sagt. Pjäsen om hennes liv handlar till stor del om att sjunga hennes mod och envishet genom tiden, till i dag.""
- Lars Ring, SvD
""Samspelet mellan Petrén och Aïda är intrikat och oförutsägbart. Ständigt i rörelse, fysiskt, verbalt och meddels egensinnigt dansande steppskor lägger de uppsättningens puls till Eric Bibbs och Andreas Kullbergs drivande musik. Bluesgitarr och piano och en helsikes massa rytm som får både scen och salong att gunga.""
- Pia Huss, DN
Scen
Stora scen
Längd
ca 2 timmar inkl 30 minuter paus
Biljettpris
150-350 KR
Ögonblicket är berättelsen om Elizabeth och Hazel – om två unga flickor med olika utgångspunkter och om en av de mest uppmärksammade och upprivande händelserna i den amerikanska söderns och medborgarrättsrörelsens historia.

Det ikoniska fotografiet av Elizabeth Eckford och Hazel Bryan, taget i Little Rock i Arkansas den 4 september 1957, ger oss en ögonblicksbild av historien. Vid händelsen är flickorna femton och sexton år gamla och står på tröskeln in i vuxenlivet. Tiden har för en sekund stannat upp. Elizabeth, prydligt klädd i kjol och blus, ivrig och målmedveten på väg till skolan med 2500 enbart vita elever. Bakom ryggen på henne en mobb som försöker hindra henne att gå in och längst fram en rasande Hazel, som vräker rasistiska slagord efter henne. Tjugo år senare söker Hazel upp Elizabeth och ber om förlåtelse. Men är förlåtelse möjligt mellan människor där historien präglats av hat, trakasserier och våld? Hur försonas vi med vår historia?

Föreställningen är inspirerad av de händelser som ägde rum i Little Rock, Arkansas i slutet av 50-talet, och här tar Miriam Aïda och Ann Petrén oss genom det ögonblick som kom att påverka inte bara två kvinnor utan en hel medborgarrättsrörelse i USA. Berättelsen vävs samman med bluesinspirerad musik av och med världsartisten Eric Bibb samt Västmanlands Teaters hyllade Andreas Kullberg.

Förlag: Colombine Teaterförlag

Ögonblicket på turné

Föreställningen hade urpremiär 21 oktober i Kungsör, och har spelats på turné i länet t o m 21 november.

 

Föreställningsdatum

Bilder från föreställningen

Tillgänglighet

Föreställningen den 16 december är även syntolkad för synskadade.

Teaterskjuts

Kostnadsfri teaterbuss till och från föreställningen den 16 december för dig som åker från Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg och Surahammar. Du bokar din bussresa i samband med att du bokar dina biljetter. Sista bokningsdag den 6 december.

Ensemble

Andreas Kullberg
Musiker
Ann Petrén
Skådespelare
Eric Bibb
Musiker
Miriam Aïda
Skådespelare

Konstnärligt team

Manus
Irena Kraus
Idé och regi
Rebecca Örtman
Scenografi och kostymdesign
Annika Bromberg
Ljusdesign
Max Mitle
Kompositör
Andreas Kullberg
Kompositör
Eric Bibb
Videodesign
Johannes Ferm Winkler
Maskdesign
Cais-Marie Björnlod