Antikrists mirakler - en fest för ögat såväl som för fantasin

Selma Lagerlöfs mest okända, och samtidigt mest missförstådda roman, får nytt liv och relevans i föreställningen Antikrists mirakler som nu sätts nu upp på Västmanlands Teater.

Föreställningen har (ur)premiär den 17 september och spelas vid 13 tillfällen på teaterns Stora scen samt på turné i Västmanland.

 

På ytan är Selma Lagerlöfs roman en berättelse om falska gudar. ”Mirakel!”, utropar folket och höjer händerna mot skyn. Men i själva verket tillber de bara en blek replika, sätter sin tro till luftslott. Alltmedan Selmas penna ivrigt blandar verkliga händelser med fantasier och myter, målar hon upp konturerna av ett Sicilien där kyrkan håller på att förlora greppet om folket. Och vi blir åskådare till hur en simpel gudabild kan bidra till att montera ned en hel religion.

 

– Jag tror att Selma Lagerlöfs idé med att skriva den här boken var att kombinera det otyglade och underhållande berättandet med ett resonemang om varför vi finns till. Genom att låta den utspela sig under Siciliens stekheta sol så ger hon också möjlighet för oss och Hans Marklund att skapa en mustig och passionerad skröna, om livet, döden, politiken och inte minst kärleken, säger Niklas Hjulström, teaterchef för Västmanlands Teater.

 

I regissör Hans Marklunds händer, utifrån Stina Oscarssons dramatisering, blir Selmas berättelse någonting mer än en rad sammanhängande iakttagelser och sagor, både spännande, rolig och vacker. Den ger oss en kärlekshistoria som vindlar sig fram genom föreställningens gränder. Och när berättaren skriver in oss i historien försvinner alla kulisser. Scenen upphör att existera. Vi reser genom både tiden och rummet.

 

– Jag vill att publiken ska känna sig som mer än en publik. Du som tittar är högst delaktig i handlingen. Och kanske, kanske kan det kännas som att du varit med om ett litet mirakel när du lämnar salongen, säger Hans Marklund, regissör för Antikrists mirakler.

 

Föreställningen är speciell eftersom skådespelarna aldrig lämnar scenen. De sex skådespelarna förvandlas framför våra ögon. Byter skepnad. Blir andra personer, men också delar av sceneriet. I Antikrists mirakler suddas gränserna ut mot den verkliga världen och steg för steg, rörelse för rörelse, byggs en ny värld upp. Det här är en minimalistisk fest för ögat och en fysisk teaterföreställning, i uttryckets mest sanna bemärkelse. Som spränger ut sig själv, skapar sin egen genre. Det här är teater i 4D.

 

Premiär den 17 september klockan 18.00 på Stora scenen Västmanlands Teater.
Spelperiod: 17 september till 17 december 2022

 

Manus: Stina Oscarsson
Regissör: Hans Marklund
Scenografi och kostym: Annsofi Nyberg
Maskdesign: Robin Karlsson
Kompositör: Andreas Kullberg
Ljusdesigner: Timo Kauristo
Regiassistent: Ellen Weston

På scen: Andreas Kullberg, Cicilia Sedvall, James Lund, Josef Törner, Petra Nielsen och Robert Noack.

 

Mer information: https://vastmanlandsteater.se/forestallningar/antikrists-mirakler

Presskontakt: kristina.gyld@vastmanlandsteater.se

 

Bildgalleri