Föreställningsbilder En folkefiende, Västmanlands Teater, Stora scen 2023. Fotograf: Markus Gårder Föreställningsbilder En folkefiende, Västmanlands Teater, Stora scen 2023. Fotograf: Markus Gårder

Stående ovationer och fina recensioner för En folkefiende

Stående ovationer och strålande recensioner blev resultatet när föreställningen En folkefiende, i regi av Niklas Hjulström, hade premiär på Västmanlands Teater den 4 februari. Publiken fick inte bara uppleva en helt ny musikdriven version av Ibsens klassiker utan också av en föreställning som mötts med entusiastiska recensioner från både lokal- och rikspress.

 

– Vi har ju de senaste åren främst uppmärksammats för de föreställningar som utgått från Västmanland. Det känns bra att även andra delar av vår repertoar skapar intresse på riksplanet, säger Niklas Hjulström.

 

”En sevärd, samtida tolkning om lögn och hierarkier” gick att läsa i SvD som också skrev att ”Niklas Hjulström har iscensatt dramat på Västmanlands Teater till en rockballad med en effektiv spelstil på drygt en och en halv timme, plus en väl tilltagen paus. Ett antal rödpennor bör ha gått åt för att stryka ner texten och plocka fram den dramatiska nerven ur den ursprungliga formen med sina många bifigurer. Kvar står en kamp mellan bröder, en skildring av korruption, samhälleliga lögner och en beskrivning av hur viktigt det kan vara för många att bevara positioner och hierarkier. Iscensättningen skildrar också effektivt hur en idealist radikaliseras genom andras manövrar. Hjälten förvandlas obönhörligen till paria, utstött. Lögnen vinner. Uppsättningen är effektiv med inslag av explosiv rockmusik som ökar det dramaturgiska drivet.”

 

VLT kallade föreställningen ”En elegant, innehållstrogen skapelse som angriper eviga samhällssjukdomar med kirurgisk skärpa”.

 

I Niklas Hjulströms tolkning gestaltar en engagerad ensemble det eviga dilemmat ”vad är viktigast – sanningen eller egennyttan?” med Christopher Wollter i spetsen. Tillsammans med bland andra Marie Robertson som hans fru och Mattias Redbo som brodern formas enligt SvD ”En sevärd, samtida tolkning om lögn och hierarkier”.

 

Många har redan hunnit se föreställningen, men för den som inte hunnit spelas den fram till och med den 15 april. Möjlighet finns också att se den lite tidigare på dagen – föreställningen går även som matinéföreställning.

 

Presscitat ur recensioner
”En sevärd, samtida tolkning om lögn och hierarkier”
Lars Ring, SvD

 

”En folkefiende ger en perfekt bild av dagens klimatpolitik”
Ingegärd Waaranperä, DN

 

Jenny Teleman, Sveriges Radio P1:
https://sverigesradio.se/artikel/ibsens-en-folkefiende-blir-modern-saga-om-visselblasaren

 

”En elegant, innehållstrogen skapelse som angriper eviga samhällssjukdomar med kirurgisk skärpa”
Birgit Ahlberg Hyse, VLT

 

Föreställningen hade premiär den 4 februari 2023 och spelas till och med den 15 april på Västmanlands Teater, Stora scen.

 

Bilden – i förgrunden: Christopher Wollter och Marie Robertson.

I bakgrunden från vänster: Thomas Gunillasson, Alexander de Sousa, Cicilia Sedvall, Mattias Redbo och Andreas Kullberg. Fotograf: Markus Gårder

 

Mer om föreställningen: https://vastmanlandsteater.se/forestallningar/en-folkefiende/

Läs vidare:

Skådespelaren Jonas Hedlund har avlidit

Sjung med oss på Nationaldagen 6 juni

Programtidning spelåret 2024-2025