Premiär för Samhörighetsakuten

Genom korta klipp som snabbt scrollas vidare på scen skapas en brokig helhetsbild av igenkännbara situationer. Här mixas humor, musik, färg och form ihop till en timmes live-tänkvärdheter om den tid vi lever i.

– För att kunna genomföra den här typen av föreställningar med över fyrtio scener och lika många kostymbyten så krävs det en teater med högt i tak och tålamod och nyfikenhet för nya sätt att arbeta. Den här eminenta ensemblen arbetar tekniskt och konstnärligt på högvarv, berättar regissör Anna Pettersson.

Hon är ett av teatersveriges hetaste namn, och känns för många västmanlänningar igen från Moderskärlek (2020) och Omsorgen (2021). Nu återvänder hon till Västmanlands Teater med sin nyskrivna Samhörighetsakuten. Här försöker hon med hjälp av humorn att skapa hopp och tillit i en kaosartad värld.

– Det finns få dramatiker som har samtidskommentaren som en ständigt pågående reflex på samma sätt som Anna Pettersson. Som inte kan se på världen utan att värdera den, sätta ord på den och få oss att se den på ett nytt sätt, säger Niklas Hjulström, teaterchef på Västmanlands Teater.

I Samhörighetsakuten gör hon just det. Den kan beskrivas som en humoristisk och ömsint nutidsreflektion, från ett ganska absurt tidevarv. Här möts man av tre kämpande människor, som är som folk är mest, som försöker hålla fast vid det lilla, det bestående, och vid sin idé om hur livet ska levas. Men perspektiv vänds. Fotfästen tappas. Och skrattet framstår mer och mer som en bra strategi.

Samhörighetsakuten har premiär 23 mars och spelas på Västmanlands Teaters Lilla scen.

 

KORTA FAKTA

Längd: ca 1 timme. Ingen paus.
Plats: Lilla scen, Västmanlands Teater

På scen: Bodil Malmberg, Lilly Sundberg*, William Wahlstedt
*Praktikant från Luleå Teaterhögskola

Text, regi, scenografi och kostym: Anna Pettersson
Ljus och ljudkomposition: Gustave Lund
Maskdesign: Alexander Wernersson

Läs mer om föreställningen här.

Läs vidare:

Skådespelaren Jonas Hedlund har avlidit

Sjung med oss på Nationaldagen 6 juni

Programtidning spelåret 2024-2025