Jag ser dig – fråga

Hej! Jag heter Mårten Svedberg och arbetar just nu som skådespelare på Västmanlands Teater. Jag håller även på med ett researcharbete inför en framtida föreställning, Jag ser dig. Föreställningen kommer framförallt att handla om killars sätt att se på tjejer, om relationer, sex, porr och våld.

Jag har tidigare skrivit och spelat ”Fotbollsbögen”, en föreställning om homofobi och manlig fostran inom pojklagsidrott. Jag har även skrivit manus och regisserat kortfilmer för UR som handlar om maskulinitet och machonormen. För att mäns våld mot kvinnor ska upphöra tror jag vi måste angripa och arbeta med unga killar och pojkars sätt att se på tjejer. Jag vill jobba vidare med det här och försöker göra det på mitt sätt, genom att skriva och spela en föreställning som förhoppningsvis kan leda till att fler killar kan ifrågasätta sig själva och sin omgivning när det kommer till machokultur och killar och mäns sätt att se på tjejer och kvinnor.


Föreställningen är tänkt att spelas för ungdomar runt om på skolor i Västmanland.


Just nu läser jag böcker, utredningar och artiklar, och har sen tidigare egna tankar och material kring arbetet. Som en del av processen vill jag även samla in mer berättelser från verkliga livet och då kommer jag till min fråga.


Till killar/män:
Jag undrar om du skulle vilja dela med dig av något eller några av dina eventuella erfarenheter från din ungdom som berör ämnet.


Till exempel:
1. Har du sagt eller gjort något mot en tjej som du i efterhand ångrat? Om så är fallet, berätta gärna vad.
2. Har du varit med när någon nära vän sagt eller gjort något mot en tjej som du vet inte är ok? Om så är fallet, berätta gärna vad.
3. Har du varit i situationer med bara killar där det pratats om en tjej/tjejer på ett sätt som inte känts ok? Om så är fallet, berätta gärna vad och om du i så fall var delaktig, gick emellan, sa ifrån eller var passiv?
4. Har du skyddat någon genom att vara tyst och inte berättat eller sagt ifrån? Om så är fallet, berätta gärna vad.


Du får gärna skriva om någonting annat, precis vad som helst, det är du som bestämmer vad du vill berätta. Det du berättar är det enbart jag som kommer att läsa. Dina berättelser är till för mig och för att ge mig inspiration, förståelse och idéer till manuset. Om jag använder mig av din berättelse kommer den inte att användas i sin helhet utan kommer att blandas och sättas ihop med andra historier. Ditt namn kommer inte på något sätt finnas med i vare sig föreställning eller programblad. Det här är högst frivilligt och självklart helt ok om du inte vill dela med dig eller inte har något att dela med dig av. Om du skriver och tycker att det skulle vara ok att jag eventuellt skulle återkoppla till dig med frågor får du gärna skriva din mail eller ditt telefonnummer. Du får annars väldigt gärna vara anonym.


Till tjejer/kvinnor:
Jag undrar om du skulle vilja dela med dig av något eller några av dina eventuella erfarenheter från din ungdom som berör ämnet. Det får vara precis vad som helst, det är du som bestämmer vad du vill berätta. Det du berättar är det enbart jag som kommer att läsa. Dina berättelser är till för mig och för att ge mig inspiration, förståelse och idéer till manuset. Om jag använder mig av din berättelse kommer den inte att användas i sin helhet utan kommer att blandas och sättas ihop med andra historier. Ditt namn kommer inte på något sätt finnas med i vare sig föreställning eller programblad. Det här är högst frivilligt och självklart helt ok om du inte vill dela med dig eller inte har något att dela med dig av. Om du skriver och tycker att det skulle vara ok att jag eventuellt skulle återkoppla till dig med frågor får du gärna skriva din mail eller ditt telefonnummer. Du får annars väldigt gärna vara anonym.


Du kan skicka din berättelse, gärna senast söndagen 28 november via email eller post till:


jagserdig@vastmanlandsteater.se
Mårten Svedberg
Västmanlands Teater
Slottsgatan 11, 722 11 Västerås


Tack så hemskt mycket på förhand.
Med vänlig hälsning,
Mårten Svedberg


När du skickar in din berättelse godkänner du att teatern har fri rätt att spara och använda berättelsen i produktionen Jag ser dig. Du medger att materialet används utan att någon upphovsrättslig ersättning betalas ut. Alla berättelser behandlas anonymt.