Västmanlands Teater släpper hela spelåret!

Den 16 maj presenterar teaterchef Niklas Hjulström Västmanlands Teaters repertoar för spelåret 2023/2024, och strax därefter är det biljettsläpp.

Den 16 maj kl 18.00 intar Niklas Hjulström, teaterchef på Västmanlands Teater, Stora scen för att presentera hela spelåret 2023/2024. Medverkar gör också skådespelarna Ann Petrén och Cicilia Sedvall, regissören Anna Pettersson, musikern Andreas Kullberg, med flera.

Biljettsläppet startar kl. 19.00 och biljetter finns då att köpa i både biljettkassan och via tickster.se. Samtidigt släpps också spelårets abonnemangsserier med hela tre föreställningar, varav en musikteater, på Stora scen. Teatern behåller också sina kraftigt reducerade priser för unga och studerande.

 

Spelårets repertoar:
Först ut på Stora scen under hösten är Himlavalvet av Lucy Kirkwood, vilken utspelar sig i 1700-talets England. Med femton skådespelare varav tretton kvinnor, som befinner sig på scenen samtidigt under i princip hela pjäsens gång, är föreställningen unik för vår samtid. Föreställningen, som hade premiär på The National Theatre i London 2020, har nu Sverigepremiär i Västerås. Marie Parker Shaw, som också översatt originalverket, står för regin. Föreställningen är ett samarbete med Örebro Teater, där den också spelar vidare under senhösten.

I Ögonblicket möter vi Elizabeth och Hazel, gestaltade av Ann Petrén och Miriam Aïda. Berättelsen tar avstamp i en av de mest uppmärksammade och upprivande händelserna i den amerikanska medborgarrättsrörelsens historia, och ramas in av bluesinspirerad musik av och med Västmanlands Teaters Andreas Kullberg och världsartisten Eric Bibb.
Pjäsen är skriven av Irena Kraus, i regi av Rebecca Örtman, och har urpremiär på turné i Västmanland under hösten.

Teatern fortsätter också med de omåttligt populära Soppteatrarna, samt med lördagskvällar i toppklass under namnet Bistro Live. Under hösten gästspelar också Carl-Einar Häckner med sin föreställning Förlångtbortaland, och i familjeföreställningen Världen bortom orden – ett drömspel gestaltas ungas berättelser om att leva med dyslexi.

Våren inleds med en ”Selma” i regi av Sally Palmqvist Procopé.
Kejsarn av Portugallien är en av mina personliga favoritberättelser. Berättelsen om Jan i Skrolycka och hans vidunderliga kärlek till dottern Klarafina har rört generationer till tårar. När dessutom Mikael Wiehe skrivit sånger till berättelsen så blir det oemotståndligt, berättar Niklas Hjulström.

På Lilla scen följer Samhörighetsakuten, en nyskriven musikalisk föreställning av den högaktuella regissören Anna Pettersson. Med humorn, som ett allvarligt försök att skapa hopp och tillit i en kaosartad värld, tar sig tre roller igenom olika igenkänningsbara och samtida situationer som uppstår i glappet mellan deras förhoppningar och den verklighet de befinner sig i.

– Vi är så stolta över att få presentera ett helt spelår med ”extra allt”, för här finns både klassiker och helt nya skapelser. Något för alla helt enkelt! Det är dessutom ett spelår med oerhört mycket spännande musik! Så nu hoppas vi att så många västmanlänningar som möjligt hittar till oss, säger Niklas Hjulström.

 

Biljettsläpp 16 maj på Västmanlands Teater:
Kl 18.00 Presentation på Stora scen med teaterchef Niklas Hjulström
Kl 19.00 Biljetter för spelåret 2023/2024 släpps till försäljning via biljettkassan och tickster.se
Teaterbistron har öppet för fika från kl 17.00
Ingen föranmälan. Fri entré!

Biljettsläpp 16 maj: https://vastmanlandsteater.se/forestallningar/biljettslapp-16-maj

 

Spelåret 2023/2024:
Soppteater – Start 6 september
Bistro Live – Start 16 september
Världen bortom orden – ett drömspel – Premiär 23 september (Dyslexikraft, med stöd från Allmänna arvsfonden, i samarbete med föreningen Artikel 31.)
Himlavalvet – Premiär 30 september – Sverigepremiär! (i samarbete med Örebro Teater)
Ögonblicket – Premiär 21 oktober på turné
Förlångtbortaland – Gästspel med Carl-Einar Häckner 16 november
Kejsarn av Portugallien – Premiär 2 mars
Samhörighetsakuten – Premiär 23 mars

 

Mer om Biljettsläpp 16 maj

Kontakt: Leyla Atak, marknads- och kommunikationschef,
E-post: leyla.atak@vastmanlandsteater.se
Tel: 072-080 71 18

 

Bildgalleri