Sverigepremiär för rappt rättegångsdrama

En liten flicka från en välbärgad familj har mördats brutalt. Utanför rådhuset skanderar pöbeln om att hänga slynan. Hennes manlige medbrottsling har redan hängts. Att unga Sally Poppy är skyldig till mordet råder inga tvivel kring. Däremot hävdar hon att hon är gravid, vilket innebär att hon inte kan dömas till döden. För att fastställa saken kallas 12 husmödrar in. Ett rum. 15 skådespelare varav 13 är kvinnor. Att alla befinner sig på scen i princip hela pjäsen igenom gör Himlavalvet unik i vår tid.

Himlavalvet, eller The Welkin, som föreställningens originaltitel lyder, är skriven av engelska Lucy Kirkwood (f. 1984) och hade sin urpremiär på National Theatre i London 2020. Här finns utrymme för reflektion, skratt som fastnar i halsen, gliringar mot överheten och skarpa kommentarer kring maktstrukturer – inte minst gällande kvinnofrågor. Marie Parker Shaw inte bara regisserar detta kvicka, rättframma och stundtals brutala rättegångsdrama, hon står även för den svenska översättningen av den.

Pjäsen utspelar sig 1759 i Suffolk, England. Den är skriven på dialekt med många 1700-tals uttryck och ord vilket blev en stor utmaning när jag skulle översätta den. I Sverige jobbar vi inte lika mycket med dialekter på teaterscenen för att beskriva plats, klass och karaktär, så tidigt kom jag överens om med Lucy att släppa det greppet. Att det måste fungera i den kontexten vi befinner oss i. Det blev ett roligt detektivarbete med 1700-talsuttrycken – att först hitta vad de betydde på modern engelska, översätta det till svenska för att till sist hitta det svenska uttrycket från 1700-talet! Snorslev, hortuta, glunka för att nämna några underbara ord jag hittade under min research…

Pjäsen ger en inblick i ett 1700-tals England – ändå med tydliga kopplingar och kommentarer kring vår samtid. Den ger perspektiv där vi utan att skriva någon på näsan belyser utmaningarna med demokrati och hur vi människor förhåller oss till makt. För hur fastställer man en graviditet i en tid då det inte uppenbaras blå streck på stickor, och då kunskapen om kvinnans anatomi är ytterst begränsad? Där det dessutom finns bakomliggande agendor till att vilja rädda respektive bestraffa den dömde? I ett mindre samhälle, där mer eller mindre alla känner alla, blir intrigerna ett faktum när de tolv kvinnorna ska enas kring ett utfall.

Med sina 15 skådespelare är Himlavalvet en storsatsning, och har möjliggjorts genom ett samarbete med Örebro Teater. Efter Sverigepremiären och spelperioden i Västerås flyttar produktionen vidare till Örebro.

– Jag är stolt över att kunna presentera en Sverigepremiär för västeråsarna, säger teaterchef Niklas Hjulström. Himlavalvet är en riktigt bra och spännande pjäs, den har ett slags klassikerkvalitet, där publiken hela tiden undrar hur det ska gå. Det är också roligt att samarbeta med Örebro Teater, det var länge sen sist.

I samarbete med Örebro Teater.
Colombine Teaterförlag.

Spelas i Västerås: 30 september – 28 oktober på Stora Scen
Spelas i Örebro: 10 november – 9 december på Stora scenen

På scen: Alexander de Sousa, Amanda Lindberg*, Bodil Malmberg, Cicilia Sedvall, Elina Norén Sandberg, Evelina Benedicks*, Gunilla Larsson, Hanna Lekander, Hannah Canvert, Malin Arvidsson, Mattias Redbo, Sasha Becker, Sofi Helleday, Yasmine Seifi

*Praktikanter från Teaterhögskolan i Malmö

Regi: Marie Parker Shaw
Scenografi och kostym: Nina Fransson
Ljusdesign: Patrik Bogårdh
Kompositör: Magnus Börjeson
Maskdesign: Cajsa Jackson
Regiassistent: Majolie Blanco
Belysningsmästare: Anders Lundkvist
Ljud- och videotekniker: Jakob Ollinen
Rekvisitör och attributmakare: Linn Westin, Ulrika Kerstinsdotter
Kostymmästare: Gunilla Edlund Särneskog
Verkstadsansvarig och konstruktör: Henric Karlsson
Producent: Giuditta Sunnemark, Inger Einheri

Bilden: Elina Norén Sandberg spelar den unge Sally Poppy, som dömts för mord på en liten flicka och nu riskerar att hängas som straff. En jury bestående av 12 husmödrar är kallade att avgöra hennes öde genom att fastslå om det är sant som Sally hävdar, att hon är gravid, och därför inte kan hängas. Himlavalvet har premiär på Västmanlands Teater 30 september.
Foto: Klara G

För intervjuförfrågningar och övriga pressfrågor, kontakta:
Marknadskommunikatör Edit Strandberg
edit.strandberg@vastmanlandsteater.se
073-024 75 96

För mer information och bokning: vastmanlandsteater.se/forestallningar/himlavalvet

Bildgalleri