Svansjön – ett unikt musikdramatiskt allkonstverk för hela familjen

På Västmanlands Teater blir berättelsen om Siegfried som förälskar sig i Odette ett unikt musikdramatiskt allkonstverk – en sagolik teateruppsättning med musik av Västerås Sinfonietta. Föreställningen har nypremiär den 5 november, spelas vid tio tillfällen och som skolföreställning.

 

I slottet är det dags att fira prins Siegfrieds födelsedag. Borden dukas och salen fylls av musik och gäster. Ljusen tänds. Festen kan börja! Då sveper plötsligt en vind genom slottet och ljusen darrar till som om de skulle slockna och dö… Med sex skådespelare på scenen och med musik av Västerås Sinfonietta, följer vi Odettes och Siegfrieds väg mot vuxenvärlden. En dröm om ett annat liv i ett samhälle där tankens frihet har ersatts av kontroll och förtryck. Det är en kamp mot onda krafter där frågan är om mörkret kan övervinnas av den sanna kärleken.

 

Odette är fången under den onde trollkarlen Rothbarts förbannelse – människa på natten och svan på dagen. Med nyskriven talad dialog och specialkomponerad musik fritt efter Tjajkovskij, gestaltas deras historia.

 

– Idén att ta den vackra historien om Svansjön på allvar ledde oss till denna speciella form. Det liknar en operaföreställning, där Sinfoniettan spelar från första minut till sista, men det är teater, där texten talas och handlingen oavbrutet drivs framåt. Musiken har inspirerats av Tjajkovskijs original, men är nyskriven av Niklas Brommare. Det känns lite magiskt, och väldigt lyxigt, säger Niklas Hjulström som är teaterchef för Västmanlands Teater.

 

Baletternas balett har den kallats och för de allra flesta är det just som dansverk Svansjön är mest känd. På Västmanlands Teater blir berättelsen om Siegfried som förälskar sig i Odette ett unikt musikdramatiskt allkonstverk för hela familjen.

 

Premiär den 5 november kl. 18.00 på Stora scenen Västmanlands Teater.
Spelperiod: 5 november till 26 november 2022
Rek. från 10 år

 

Dramatiker: Sophie Helsing
Regissör: Ellen Lamm
Kompositör: Niklas Brommare
Dirigent: David Björkman
Scenografi & kostymdesign: Nina Fransson
Ljusdesign: Patrik Bogårdh
Maskdesign:Jessica Hedin
Biträdande regissör: Camilla Carlström
Orkester: Västerås Sinfonietta

 

På scen:
Odette: Julia Frisberg
Odile: Julia Sporre
Rothbart/Wolfgang: Mårten Svedberg
Siegfried: James Lund
Benno: Robert Noack
Drottningen: Bodil Malmberg

 

Mer information: https://vastmanlandsteater.se/forestallningar/svansjon/
Presskontakt: kristina.gyld@vastmanlandsteater.se

Bildgalleri