Slutsålt i omgångar

Förhandsintresset för Salaligan, av Mats Strandberg och Mikael Kallin, är oerhört. Därför släpper vi nu upp tio nya föreställningstillfällen för Salaligan på Stora scen. 

– Föreställningen tar upp alla fasansfulla händelser, men främst är den ett djupdyk in i Sigvard Thurnemans, Salaligans osannolika ledares, psyke, berättar regissör Mikael Kallin.

Den 25 mars är det premiär för Salaligan – en verklighetsbaserad skildring av de ohyggliga brott som skakade en hel bygd på 30-talet och skrevs in som bland de värsta i modern svensk kriminalhistoria. Den lokala anknytningen i kombination med den hårresande och fascinerande historien verkar ha varit ett framgångsrecept utan dess like. Att det dessutom är den välkände författaren, tillika västmanlänningen Mats Strandberg, som tillsammans med regissör Mikael Kallin skrivit manus, ökar intresset ytterligare. Med veckor kvar till premiären har föreställningen i omgångar sålt slut. Att förhandsintresset varit så enormt ser Mikael, trots en viss nervositet, som en stor styrka.

– Vi försöker tänka att de som köpt biljetter är en faktisk del av produktionen och föreställningen; vi har något att berätta och skildra som väldigt många vill komma och se och höra.

Västmanlands Teater har utifrån givna omständigheter behövt agera på det angenäma problemet med större efterfrågan än tillgång. En historisk flytt av föreställningen från Lilla till Stora scen gav endast en stunds andrum i den omättliga efterfrågan av biljetter, och efter att föreställningen öppnat upp balkong står teatern inför samma faktum igen. Biljetterna är slut.
Med detta som bakgrund, är det kanske inte helt oväntat att Teatern arbetat med att kunna förlänga spelperioden. Idag kommer så nyheten att det blir hela tio nya föreställningstillfällen, något teaterchef Niklas Hjulström gläds åt.

– Det här är en jättespännande historia, som jag är glad att så otroligt många med oss ser fram emot i vår. Förhoppningsvis beror intresset även på att publiken nu sett att Västmanlands Teater är bra på att berätta deras egen historia. Och föreställningen om Salaligan är ett bra exempel på att det lokala också berättar om det allmängiltiga.

Läs mer om föreställningen och boka biljetter här.

Om föreställningen inför premiär
”Den starke har rätt att ta det han vill ha. Så har det varit i alla tider, och så kommer det att förbli.” Sigvard Thurneman var den osannolika ledaren för Salaligan. Men hur blev han en mördare? Våren 2023 kan du bilda dig en egen uppfattning, med en föreställning som till stora delar bygger på autentiskt material.

Salaligans brott tillhör de mest uppmärksammade fallen i svensk kriminalhistoria. Året är 1936 när vi möter deras ledare, Sigvard Thurneman, i ett förhörsrum. Här ska det avgöras om han är tillräckligt frisk för att skickas i fängelse, eller om han ska förklaras sinnessjuk. Svenska folket är rasande över att mördaren kan slippa fängelsestraff. Den som ska fälla utlåtandet är Olof Kinberg, som kallats den svenska rättspsykiatrins fader. Hans uppgift är att försöka skilja på sanning och lögn, fantasi och verklighet. Det blir en svindlande resa i högt tempo, både genom det mänskliga psyket och rättssamhället. Tror Sigvard själv på sina magiska förmågor? Hur lyckades denna veka yngling bli ledare för en liga som satte skräck i hela landet? Och framför allt: Hur skapas en mördare? För att hitta svaren måste Kinberg själv bli lika manipulativ som mannen han intervjuar. Det blir en hård kamp om sanningen, när den äldre vetenskapsmannen möter den yngre ockultisten.

Historien om Sigvard Thurneman är historien om ofattbara brott och gruppdynamik, om tron på en värld bortom denna, om den trånga mansrollen och förbjuden kärlek – ämnen lika aktuella idag som för nästan hundra år sedan. Det är den populära författaren, och tillika västmanlänningen, Mats Strandberg som tillsammans med skådespelaren och regissören Mikael Kallin har tagit sig an det massiva arbetet med att få ihop protokoll, nyhetsreportage och vittnesmål till en sammanhängande berättelse, som till stora delar bygger på autentiskt material. Med en känsla för spänning som närmast är filmisk, lyckas Mats och Mikael leverera en pjäs som tar dig från glädje till sorg via ren och skär skräck. Ett klassiskt förhörsdrama, med en oklassisk twist.

Mats Strandberg är hela Sveriges skräckkung, och står bakom succéer som Färjan, Konferensen, Slutet och Cirkeln. Mats är född och uppvuxen i Fagersta.

Salaligan av Mats Strandberg och Mikael Kallin

Dramatiker: Mats Strandberg
Dramatiker och regissör: Mikael Kallin
Scenografi och kostym: Fridjon Rafnsson
Ljusdesigner: Joakim Brink
Kompositör: Emil Nilsson
Videodesigner: Johannes Ferm Winkler
Maskdesigner: Linda Nieminen

Ensemble: Alexander de Sousa, Cicilia Sedvall, David Bengtsson, Fedelia Malmgren Nesi (praktikant, Teaterhögskolan i Luleå), Filip Johansson, Joakim Gräns, Johan Marenius Nordahl

Längd: 2 timmar 10 minuter inkl. paus
Plats: Lilla scen, Västmanlands Teater

Kontakt:
Edit Strandberg, marknadskommunikatör
edit.strandberg@vastmanlandsteater.se

Bildgalleri