Lars Väringer spelar Jan i Skrolycka, vars evinnerliga kärlek för dottern Klara Fina sträcker sig bortom allt förnuft i den klassiska berättelsen av Selma Lagerlöf. Foto: Klara G

En musikteaterupplevelse som tar hjärtat och sinnet med storm.

Selma Lagerlöfs klassiska mästerverk Kejsarn av Portugallien är nog ett av den svenska litteraturens mest älskade verk, och nu blir det musikteater på Västmanlands Teater. Här förflyttas publiken till ett skogslandskap och får följa med på en visuell resa genom tid och rum, i en berättelse om kärlek, längtan och mänsklig strävan. Uppsättningen är något alldeles särskilt, med ett kreativt grepp som nog kommer att både förvåna och fascinera.

– Jag älskar hur Selma Lagerlöf lyckats bädda in en berättelse om stora sociala orättvisor och utsatthet i en underbar och drabbande saga.
Att dessutom få ta sig an denna historia på Västmanlands fina teater är en ynnest! berättar regissör Sally Palmqvist Procopé.

På Västmanlands Teater är musiken ofta ett bärande element, och Kejsarn av Portugallien är inget undantag. Originalmusiken, speciellt arrangerad för denna uppsättning, är skriven av Mikael Wiehe och med på scen finns tre musiker. Ensemblen som utgörs av ytterligare åtta skådespelare får dessutom sällskap av elever från Västerås kulturskolas fördjupningslinje i teater.

– Även om det här känns som en föreställning med extra allt, så finns kärnan kvar. Selmas skildring av den starka kärleken mellan far och dotter, som har berört oss i över hundra år. En kärlek som gav både lycka och olycka, både klarhet och galenskap. Jag har velat sätta den på teaterns scen länge, och nu blir det äntligen av, säger teaterchef Niklas Hjulström

Lars Väringer, känd från många etablerade teaterscener och otaliga film- och TV-roller gör kejsaren och Västmanlands Teaters egna Cicilia Sedvall hans hustru Kattrina. Dottern Klara Fina Gulleborg spelas av det unga stjärnskottet Elsa Fryklund, som gick ut teaterhögskolan så sent som 2019.

Kejsarn av Portugallien har premiär på Västmanlands Teaters Stora scen den 2 mars.

För mer information och biljettbokning, besök Västmanlands Teaters hemsida www.vastmanlandsteater.se

KORTA FAKTA

Föreställningslängd: 2 timmar 30 minuter, inkl. paus.

På scen: André Nilsson, Andreas Kullberg, Anna Söderling, Cicilia Sedvall, Elsa Fryklund, Jan Modin, Lars Väringer, Linda Kunze Nahlin, Mattias Redbo, Stefan Brisland, Sven Andersson, elever från Västerås Kulturskolas Teaterlinje

MANUS Leif Janzon

BEARBETNING Niklas Hjulström, Jacob Hirdwall

REGISSÖR Sally Palmqvist Procopé

MUSIK Mikael Wiehe

SCENOGRAF Mats Sahlström

KOSTYMDESIGN Jonna Bergelin

MASKDESIGN Cais-Marie Björnlod

MUSIKANSVARIG Stefan Johansson

LJUSDESIGN Raimo Nyman

KOREOGRAF Alexandra Drotz Ruhn

VIDEODESIGN Johannes Ferm Winkler

Läs mer om föreställningen här!

För presskontakt, recensentbokning och ytterligare information, vänligen kontakta:

Edit Strandberg
Marknadskommunikatör
073-024 75 96
edit.strandberg@vastmanlandsteater.se

Bildgalleri