Salaligan

25 mars, 2023
28 maj, 2023

”Den starke har rätt att ta det han vill ha. Så har det varit i alla tider, och så kommer det att förbli.”

"Spännande och välspelat drama"
- Staffan Bjerstedt, VLT
"En imponerande tolkning där alla detaljer sitter"
- Niklas Wahllöf, DN
Scen
Stora scen
Längd
2,5 timmar inkl paus
Biljettpris
150-250 KR
”Den starke har rätt att ta det han vill ha. Så har det varit i alla tider, och så kommer det att förbli.” Sigvard Thurneman var den osannolika ledaren för Salaligan. Men hur blev han en mördare? Våren 2023 kan du bilda dig en egen uppfattning, med en föreställning som till stora delar bygger på autentiskt material.

Salaligans brott tillhör de mest uppmärksammade fallen i svensk kriminalhistoria. Året är 1936 när vi möter deras ledare, Sigvard Thurneman, i ett förhörsrum. Här ska det avgöras om han är tillräckligt frisk för att skickas i fängelse, eller om han ska förklaras sinnessjuk. Svenska folket är rasande över att mördaren kan slippa fängelsestraff. Den som ska fälla utlåtandet är Olof Kinberg, som kallats den svenska rättspsykiatrins fader. Hans uppgift är att försöka skilja på sanning och lögn, fantasi och verklighet. Det blir en svindlande resa i högt tempo, både genom det mänskliga psyket och rättssamhället. Tror Sigvard själv på sina magiska förmågor? Hur lyckades denna veka yngling bli ledare för en liga som satte skräck i hela landet? Och framför allt: Hur skapas en mördare? För att hitta svaren måste Kinberg själv bli lika manipulativ som mannen han intervjuar. Det blir en hård kamp om sanningen, när den äldre vetenskapsmannen möter den yngre ockultisten.

Historien om Sigvard Thurneman är historien om ofattbara brott och gruppdynamik, om tron på en värld bortom denna, om den trånga mansrollen och förbjuden kärlek – ämnen lika aktuella idag som för nästan hundra år sedan. Det är den populära författaren, och tillika västmanlänningen, Mats Strandberg som tillsammans med skådespelaren och regissören Mikael Kallin har tagit sig an det massiva arbetet med att få ihop protokoll, nyhetsreportage och vittnesmål till en sammanhängande berättelse, som till stora delar bygger på autentiskt material. Med en känsla för spänning som närmast är filmisk, lyckas Mats och Mikael leverera en pjäs som tar dig från glädje till sorg via ren och skär skräck. Ett klassiskt förhörsdrama, med en oklassisk twist.

Mats Strandberg är hela Sveriges skräckkung, och står bakom succéer som Färjan, Konferensen, Slutet och Cirkeln. Mats är född och uppvuxen i Fagersta.


Observera att föreställningen innehåller flertalet
effekter som kan upplevas obehagliga:

• Höga ljud
• Blinkande ljus
• Dofter
• Rökeffekter
• Starka scener

Från och med 10 maj spelar Mattias Redbo i David Bengtssons ställe.

Programblad

Föreställningsdatum

Ensemble

Alexander de Sousa
Skådespelare
Cicilia Sedvall
Skådespelare
David Bengtsson
Skådespelare
Fedelia Malmgren Nesi
Skådespelare
Filip Breimo f.d. Johansson
Skådespelare
Joakim Gräns Bouya
Skådespelare
Johan Marenius Nordahl
Skådespelare
Mattias Redbo
Skådespelare

Konstnärligt team

Dramatiker
Mats Strandberg
Dramatiker och regissör
Mikael Kallin
Scenografi och kostym
Fridjon Rafnsson
Ljusdesigner
Joakim Brink
Kompositör
Emil Nilsson
Videodesigner
Johannes Ferm Winkler
Maskdesigner
Linda Nieminen