”Den starke har rätt att ta det han vill ha. Så har det varit i alla tider, och så kommer det att förbli.”

Scen
Lilla scen
Längd
2,5 timmar inkl paus
Biljettpris
150-350 KR

”Den starke har rätt att ta det han vill ha. Så har det varit i alla tider, och så kommer det att förbli.” Sigvard Thurneman var den osannolika ledaren för Salaligan. Men hur blev han en mördare? Våren 2023 kan du bilda dig en egen uppfattning, med en föreställning som till stora delar bygger på autentiskt material.

Salaligans brott tillhör de mest uppmärksammade fallen i svensk kriminalhistoria. Året är 1936 när vi möter deras ledare, Sigvard Thurneman, i ett förhörsrum. Här ska det avgöras om han är tillräckligt frisk för att skickas i fängelse, eller om han ska förklaras sinnessjuk. Svenska folket är rasande över att mördaren kan slippa fängelsestraff. Den som ska fälla utlåtandet är Olof Kinberg, som kallats den svenska rättspsykiatrins fader. Hans uppgift är att försöka skilja på sanning och lögn, fantasi och verklighet. Det blir en svindlande resa i högt tempo, både genom det mänskliga psyket och rättssamhället. Tror Sigvard själv på sina magiska förmågor? Hur lyckades denna veka yngling bli ledare för en liga som satte skräck i hela landet? Och framför allt: Hur skapas en mördare? För att hitta svaren måste Kinberg själv bli lika manipulativ som mannen han intervjuar. Det blir en hård kamp om sanningen, när den äldre vetenskapsmannen möter den yngre ockultisten.

Historien om Sigvard Thurneman är historien om ofattbara brott och gruppdynamik, om tron på en värld bortom denna, om den trånga mansrollen och förbjuden kärlek – ämnen lika aktuella idag som för nästan hundra år sedan. Det är den populära författaren, och tillika västmanlänningen, Mats Strandberg som tillsammans med skådespelaren och regissören Mikael Kallin har tagit sig an det massiva arbetet med att få ihop protokoll, nyhetsreportage och vittnesmål till en sammanhängande berättelse, som till stora delar bygger på autentiskt material. Med en känsla för spänning som närmast är filmisk, lyckas Mats och Mikael leverera en pjäs som tar dig från glädje till sorg via ren och skär skräck. Ett klassiskt förhörsdrama, med en oklassisk twist.

Mats Strandberg är hela Sveriges skräckkung, och står bakom succéer som Färjan, Konferensen, Slutet och Cirkeln. Mats är född och uppvuxen i Fagersta.

Från och med 27 april går Salaligan på Stora scen.

Observera att föreställningen innehåller flertalet
effekter som kan upplevas obehagliga:

• Höga ljud
• Blinkande ljus
• Dofter
• Rökeffekter
• Makabra scener

Presentkort laddade med upplevelser

Via tickster kan du enkelt köpa presentkort i olika valörer, som kan användas som betalmedel för exempelvis biljettköp eller vid köp i Teaterbistron.
Mer om presentkort

 

Teaterskjuts

Kostnadsfri teaterbuss till och från föreställningen den 6 maj för dig som åker från Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg och Surahammar. Du bokar din bussresa i samband med att du bokar dina biljetter – senast den 27 april.