Ni har fått makten, varför är ni så rädda för att använda den?

Scen
Stora scen
Längd
2,5 timmar inkl paus
Biljettpris
150-350 KR

”Det är en svag grund för rättvisa. Men det är vad vi har.
Det här rummet. Himlen utanför fönstret och vår egen värdighet under den.”
- Lizzie Luke, barnmorska

Året är 1759 på landsbygden i östra England. Sally Poppy står anklagad för mord på en liten flicka och har erkänt brottet. Hon hävdar att hon inte kan hängas på grund av havandeskap. För att avgöra om hon talar sanning eller ej, har domstolen tillsatt en jury bestående av 12 husmödrar för att avgöra frågan - talar Sally sanning, bär hon på ett foster och ska hennes liv därför skonas? Kvinnorna sitter nu inlåsta tillsammans med den anklagade i ett rum, som ingen får lämna förrän de kommit fram till ett enhälligt beslut. En tillsynsman övervakar dem, men han har inte lov att tala förrän beslutet är taget.

Allt kvinnorna har är varandra, och med en folkhop som skriker efter blod utanför Rådhusets fönster brottas de tolv kvinnorna i sina nya, ovana, maktpositioner för att avgöra Sallys öde.

Himlavalvet (original The Welkin) är skriven av Lucy Kirkwood och hade premiär på The National Theatre i London i början av 2020. Med en ensemble bestående av femton skådespelare, varav tretton är kvinnor och som befinner sig på scenen samtidigt under i princip hela pjäsens gång gör den unik för vår samtid.

Handlingen utspelar sig i realtid och vi får följa kvinnornas moraliska dilemman i en värld där de vanligtvis inte har någon makt alls förutom den i deras egna hem. Varje kvinna har sin egen förklaring till varför de anser att Sally bör avrättas eller ej och att komma fram till ett enhälligt beslut verkar så gott som omöjligt.

Himlavalvet produceras i samverkan med Örebro Teater, där den spelas 10 november - 9 december 2023.

Förlag: Colombine Teaterförlag

Obs!

Just nu har vi tekniska problem med vår hemsida. Ser du inga föreställningsdatum, klicka in dig och boka på Tickster.

Teaterskjuts

Kostnadsfri teaterbuss till och från föreställningen den 27 oktober för dig som åker från Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg och Surahammar. Du bokar din bussresa i samband med att du bokar dina biljetter.