Ett dockhem

Teaterföreställning

Asset 2
Premiär 24 april
Henrik Ibsens drama om fängelset av normer och förväntningar vi alla hjälps åt att bygga – och om hur vi kan bryta oss ur det.
Asset 3

Monica Wilderoth

Regissör

”Vi förändras inte så mycket som vi vill tro.”

VAD TYCKER DU ÄR INTRESSANT MED IBSENS PJÄS "ETT DOCKHEM"?

Det centrala i pjäsen, för mig, är hur svårt det är för oss att försöka leva mot vår innersta sanning, vår längtan efter att få vara fria varelser. Vi verkar ha en okuvlig strävan efter att få uttrycka oss med de tankar och åsikter vi har.

Många av oss försöker att passa in i olika former ett tag, ibland väldigt länge, ibland hela liv, men det finns alltid en röst inne i oss, en kompass, som berättar om vi är på rätt spår eller inte. Om vi inte följer den kompassen orsakar vi oss själva stort lidande. 

HAR PJÄSEN NÅGRA KOPPLINGAR TILL IDAG?

Vi förändras inte så mycket som vi vill tro. Människan är en långsam pjäs att flytta. De problem som människorna brottades med för över hundra år sedan är desamma som vi brottas med idag.

Vem är jag? Vad är frihet? Hur kan jag leva i den högsta tanken om mig själv? Jämställdhet, jämlikhet, lika värde trots olika förutsättningar. 


FINNS DET NÅGOT SOM UTMÄRKER DITT SÄTT ATT TOLKA OCH REGISSERA?

Det är alltid svårt att säga själv. Jag tror att jag är lyhörd inför skådespelarens arbete eftersom jag är skådespelare själv. Jag tycker mycket om fysiska rörelser och starka bilder.

Vill lyfta föreställningarna mot det poetiska och vackra och har fullt förtroende för publiken, att den förstår mer än vad vi inom teatern ofta tror. 

Vi använder cookies för att du ska få en bra användarupplevelse. Läs mer om cookies här.