Då. Nu. Sedan.

24 maj, 2023
26 maj, 2023

Jubileumsvecka Rudbeckianska 400 år – tre talarkvällar på temat utbildning med föreläsaren och västeråsprofilen Dan Linder.

Scen
Lilla scen
Längd
Cirka 50 minuter
Biljettpris
Kostnadsfri
Den 24–31 maj 2023 firar Västerås att Sveriges äldsta gymnasium, Rudbeckianska gymnasiet, fyller 400 år. Jubileet anordnas av Västerås stad tillsammans med flera andra organisationer, för att uppmärksamma skolans historiska betydelse för Sverige och Västerås som kunskapsstad.

I samband med firandet bjuder Västmanlands Teater in till tre talarkvällar med föreläsaren och västeråsprofilen Dan Linder:

Onsdag 24 maj, kl 18.00: Talarkväll, Tema: Då.
Vi pratar om lärdomsgnistan hos Johannes Rudbeckius som givit upphov till Sveriges första gymnasium, innovation och kunskap från 1600-talet in i våra dagar. Om tro, kunskap och tron på kunskapen under 400 år i Västerås.

Gäster: Biskop Mikael Mogren och stiftsbibliotekarie Pia Letalick Rinaldi.


Torsdag 25 maj, kl 18.00: Talarkväll, Tema: Nu.
Vi pratar om kunskapen av i dag och för morgondagen, bland lärare och elever. Är det sant att vi lär för livet, och i så fall vilket sorts liv? Hur ser kraven i dagens skola ut – och vilka krav ställer eleverna på skolan?

Gäster: Hans Jakobsson, rektor ABB-gymnasiet och Daniel Berg, lärare i engelska och religion, Jensens gymnasium.


Fredag 26 maj, kl 18.00: Talarkväll, Tema: Sedan.
Bara ett par andetag kvar till studenten – och sedan? Vilka drömmar och mål väntar på andra sidan studentflaket och varför? Hur kan universitetsvärlden locka med fleråriga utbildningsprogram när det ändå går att bli miljonär som influencer?

Gäster: Emilia Nelson och Hugo Björhn-Lundquist, sistaårselever vid Rudbeckianska gymnasiet och Björn Fundberg, adjunkt vid Mälardalens Universitet.


Talarkvällarna är kostnadsfria men antalet platser är begränsat. Förbokning rekommenderas.

Teaterbistron har öppet

Teaterbistron har öppet från kl 17.00. Mat & dryck kan förbokas hos teaterbistron@vastmanlandsteater.se

Föreställningsdatum

Ensemble

Dan Linder
Samtalsledare