Baserad på Selma Lagerlöfs roman Antikrists mirakler.

Längd
2 tim inkl. paus
Scenmått
Bredd: 7 m, Djup: 5 m, Höjd: 4 m

Med sex skådespelare på scen gestaltas en berättelse baserad på Selma Lagerlöfs roman Antikrists Mirakler.

– Starka berättelser om de stora frågorna har de senaste åren varit ett kännetecken för Västmanlands Teater. När Stina Oscarson tänkte göra teater av den här vilda skrönan av Selma Lagerlöf så kände jag direkt att det var rätt. Den är ursvensk och kontinental på samma gång och ställer frågan om vi ska försöka skapa paradiset här på jorden, eller om vi ska hoppas hitta det i himlen säger Niklas Hjulström, Teaterchef

På ytan är Selma Lagerlöfs roman en berättelse om falska gudar. ”Mirakel!”, utropar folket och höjer händerna mot skyn. Men i själva verket tillber de bara en blek replika, sätter sin tro till luftslott. Alltmedan Selmas penna ivrigt blandar verkliga händelser med fantasier och myter, målar hon upp konturerna av ett Sicilien där kyrkan håller på att förlora greppet om folket. Och vi blir åskådare till hur en simpel gudabild kan bidra till att montera ned en hel religion.

I Hans Marklunds händer blir Selmas berättelse någonting mer än en rad sammanhängandeiakttagelser och sagor. Med avstamp i Stina Oskarssons manus blir Antikrists mirakler både spännande, rolig och vacker. Ger oss en kärlekshistoria som vindlar sig fram genomföreställningens gränder. Och när berättaren skriver in oss i historien försvinner alla kulisser. Scenen upphör att existera. Vi reser genom både tiden och rummet. Suddar ut gränserna mot den verkliga världen och bygger steg för steg, rörelse för rörelse, upp en ny värld. Plötsligt är vi i den italienska övärlden tillsammans med huvudpersonerna Michaela och Gaetano. Lär känna dem som de lär känna varandra.

Hans jobbar med den stängda scenen som ett verktyg för att öppna upp handlingen. De sexskådespelarna förvandlas framför våra ögon. Byter skepnad. Blir andra personer, men också delar av sceneriet. En minimalistisk fest för ögat och en fysisk teaterföreställning, i uttryckets mest sanna bemärkelse. Som spränger ut sig själv, skapar sin egen genre. Det här är teater i 4D.

Vi använder cookies för att du ska få en bra användarupplevelse.