Yrken - Vaktmästare

Månadens yrke

22 maj 2018

Beppe Branchetti

Hej Beppe, vad gör du på teatern?
Jag är vaktmästare på teatern, det innebär att jag tar hand om huset, fixar det som behöver fixas – det kan vara allt från att sophämtningen ska fungera till att se till att alla glödlampor lyser. Jag fixar det som alla andra räknar med ska funka, helt enkelt.

Hur kan en vanlig dag se ut för dig?
Jag kan skjutsa skådespelare till vår replokal på Bäckby. Jag kan hämta teknisk utrustning till en föreställning – det är aldrig en dag som är den andra lik.

Håller du på med något speciellt just nu?
Jag är på språng till återbruket just nu. Det är fullt med kartonger i hela källaren och vi måste ju hålla det rent!

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det är så varierande! På ett vis är jag min egen chef. Det finns mycket att göra och ibland finns det bränder att släcka. Jag har varit här i drygt tio år och tycker fortfarande att det är utmanande!

Vilka är de största utmaningarna?
När jag inte vet att något ska levereras och så bankar det på dörren. Eller när något snabbt måste hämtas på annan ort och jag redan har gjort min plan för dagen. Då kastas allt omkull och jag får börja om. Det är frustrerande ibland. Men det är också det som gör att det inte blir tråkigt.

Om du inte jobbade med det du gör idag, vad skulle du jobba med då?
Bilmekaniker! Jag älskar att meka med min egen bil, den är ett ständigt renoveringsobjekt.

Vilket är ditt bästa minne från de här tio åren?
När jag fick träffa Marika Lagercrantz som var med i en föreställning här. Hon är en fantastisk, jordnära och snäll människa. Jag tyckte om att prata med henne och hon var genuint intresserad av teatern och vad jag och alla andra gör här.