Yrken - Teknisk koordinator

Månadens yrke

04 april 2017

Christer

Hej Christer, vad gör du på teatern?
– Jag är teknisk koordinator och ljudesigner. Som koordinator håller jag i en teknisk planering, till exempel med arbetstider för den tekniska personalen. Jag är en länk mellan tillverkning och produktion vid framställning av en produktion. Som ljusdesigner skapar jag ljus till produktioner.

Vad jobbar du med just nu?
– Just nu så håller jag på att ta hand om det som jag inte riktigt hann med när jag gjorde ljus till Robin in the Hood, som hade premiär 11 mars och spelar just nu fram till 29 april. Det kan vara svårt att hinna med att ljusätta en föreställning samtidigt med mina andra arbetsuppgifter, så man måste vara väldigt disciplinerad. Under tiden jag satte ljuset för Robin in the Hood la jag upp mitt arbete som så att fredagar satt jag på repetition fram till fyra veckor innan premiären, därefter var jag heltid i arbetet med ljussättningen för den produktionen.

Mitt ljusarbete består av att läsa och lära mig pjäsen samt rita skisser i ett datorprogram. Då kan jag få fram vilka lampor som finns och hur jag skall använda dem. I nästa steg ska lamporna upp på scen och riktas dit man vill ha dem. Nuförtiden finns det så fina lampor att man kan sitta vid datorn och rikta lamporna. Så det är den praktiska delen av arbetet. Men sen ska ju något skapas också, så jag sitter mycket själv och tillsammans med belysningsmästaren och programmerar ljuset. Och jag sitter med på repetitionerna och fortsätter programmera i dialog med regissören och scenografen om hur vi tillsammans vill ha det.

När det gäller Robin in the Hood så har det varit en riktig utmaning eftersom scenografin är grund och hög och har glasväggar. Men det gick! Det var en rolig resa med mycket musik och spel.


Vad är roligast med ditt jobb?
– Att få vara med att skapa ljuset och att ta del av den processen. Men jag tycker att min andra roll som teknisk koordinator också är rolig, för jag trivs med att vara i hetgröten med många bollar i luften.


Vilken är den största utmaningen?
– När det kommer till att göra ljus vet man aldrig vilken svårighetsgrad man hamnar i. Det kan vara svårt.


Ditt bästa teaterminne?
Det var när Västmanlands Teater fick åkte till USA med en produktion som hette Immo och Leo med all teknik som hörde till just den produktionen. Det var en stor grej.

 

fran sidn av Robin
Bild ovan: En av Christers ljus-skisser för Robin in the Hood.