Yrken - Tekniker

Månadens yrke

27 oktober 2017

gum

Hej Viktor, vad gör du på teatern?
– Jag jobbar som tekniker, i grunden är jag ljudtekniker men åker också på andra scen och ljus-jobb lite titt som tätt. Nyss var jag rekvisitör/scenmästare i Kärlekskriget som precis spelat sin sista föreställning.

Hur kan en vanlig dag se ut för dig?
– Dagarna blir ofta ganska olika beroende på vad som händer i eller utanför teatern för närvarande. Är det föreställning brukar det bland annat handla om att efter behov förbereda, köra tekniken under föreställningen och ibland göra något form av efterarbete. Är man på turné brukar det gå åt en del tid till att transportera allt till spelplatsen och bygga/riva. Själva föreställningen brukar då vara en ganska liten del av själva dagen även om det är den man jobbar för.

Har du något särskilt projekt just nu?
– Jag har precis arbetat med operan Kärlekskriget. Som rekvisitör ser jag till att alla grejor som är på scenen är där de ska vara. Exempelvis gick det åt en liter kvarg under varje föreställning som behövde inhandlas och sen städas bort från scenen i pausen.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Variationen i arbetsuppgifterna, varje projekt har unika behov och lösningar och det finns alltid nya möjligheter att utforska och lära sig.

Och de största utmaningarna?
– Ibland kan det vara lite knepigt att vara den som ska vara praktisk och realistisk i en miljö bland kreatörer.

Om du inte jobbade med det du gör nu, vad skulle du då vilja göra?
– Jag har tidigare jobbat (och jobbar fortfarande) med ljud till dataspel, både som ljuddesigner, kompositör och föreläsare/handledare. Hade jag inte jobbat så pass mycket med teater som jag gör nu hade det blivit mer sånt. Snickare, elektriker eller något liknande praktiskt hantverksarbete hade jag annars kunnat tänka mig, även om det är roller man ibland får axla som teatertekniker.

Vilket är ditt bästa teaterminne?
– Svårt att välja ett specifikt då jag har haft turen att vara med i så pass många roliga och speciella projekt. De två sommarprojekten jag gjort med Sundborns Teater och klassrumsföreställningarna jag turnerat med kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat.