Yrken - Scenograf

Månadens yrke

05 oktober 2016

df_digital
Foto: Abril Vergara

Hej Dom fantastiska! Vilka är ni?

– Dom Fantastiska är Tami Salamon, Iwa Herdensjö och Sepidar Hosseini. Vi möttes på samma konstskola för ca 10 år sedan och startade dansgruppen Dom Dugliga. Vi har alla olika dansbakgrund sedan barnsben men har sedan tagit nya riktningar; Tami som inredningsarkitekt/scenograf, Iwa som print designer/kostymör och Sepidar som grafisk formgivare/illustratör. Alla har ett gemensamt förhållningssätt till visuellt skapande som springer ur kroppen och dansen i väldigt hög grad. I detta föddes Dom Fantastiska, ett konstkollektiv som erbjuder både textil form, scenografi och grafisk form.

Berätta om vad ni gör på Västmanlands Teater just nu.
– Vi arbetar med Horisonter som är en samproduktion mellan Cirkus Cirkör och Västmanlands Teater i regi av Olle Strandberg. Vi ansvarar för scenbilden i form av scenografi och kostym samt har varit delaktiga i art direction i samband med föreställningens visuella kommunikation. Vårt samarbete är interdisciplinärt och organiskt, vilket innebär att vi flyter in och ut i varandras roller.

Vad är det roligaste med ert jobb?
– Att ingå i ett team av kreatörer är väldigt roligt och att skapa en fiktiv parallell värld och vision tillsammans är fantastiskt. Samarbetet hjälper oss också att gå utanför våra respektive comfort zones, vilket är utvecklande.

Vilken är den största utmaningen?
– Att jobba med scenografi mot cirkus ställer höga krav på säkerhetstänk osv. Likaså att skapa en värld där publiken rent fysiskt kan få uppleva föreställningen, inte bara se och höra den, utan även känna den.
 
Har ni något roligt teaterminne?
– Föreställningen sleep no more som spelas i New York var en upplevelse, eftersom det även var en arkitektonisk sådan. Åskådarna får gå runt fritt i ett stort hus med masker för ansiktet, och uppleva Shakespears Macbeth även med kroppen.

Vad betyder teater för er?
– Teater betyder att flytta verkligheten utifrån och in, inifrån och ut, upp och ned och bak och fram. En intim iscensättning av relevanta frågeställningar som ibland kan vara svåra att närma sig via andra medier.

Månadens yrke

01 mars 2016

Annika_Bromberg

Hej Annika, vad gör du på teatern?
Jag jobbar som scenograf och kostymdesigner med produktionen Det skulle varit jag. Det skall bli en dansteaterföreställning för mellanstadiet.

Hur har du tänkt kring scenografin för Det skulle varit jag?
Det är lite annorlunda att jobba med ett nyskrivet verk som detta är, jämfört med en pjäs av t.ex. Shakespeare. Här  finns inget manus utan allt material kommer fram undan för undan i en process med dansarna/skådespelarna. Jag har utgått från de förutsättningar som det innebär att göra en turnévänlig scenografi som går snabbt att bygga samt utifrån de ledord som kom fram när vi hade en workshop och “provade material på golvet” innan jul. Vi kände att det var intressant att skapa ett offentligt rum som kan vara en skolgård där dansarna och deras relationer hamnar i fokus. Rummet är inbjudande och man tappar lite tid och rum när man är i det.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
En vanlig dag på teatern kan se ut som att jag sitter med på repetitioner en stund och ser hur skådespelarna jobbar i rummet. Det kanske är nån speciell rekvisita som skall tas fram. Sen kan jag ha kostymprovningar med skådespelare eller kanske behöver jag åka ut till verkstan och titta till scenografibygget och ta några beslut om färg och form. Däremellan skall det hinnas med möten och klädinköp. Det är väldigt varierat!

Vad är det roligaste med ditt jobb?
Det roligaste är att ingen produktion är den andra lik. Man får alltid lära sig något nytt! Nya material, nya pjäsförfattare, nya samarbeten. Att göra teater är att undersöka så man vet aldrig riktigt hur resultatet blir. När alla bitar till slut faller på plats, man går till premiär och det hela lyfter så är det helt fantastiskt. Teater är en kollektiv konstart där alla delar behövs.

Och det mest utmanande?
Samma svar som på frågan ovan. När det inte vill sig så kan teater vara så svårt.

Har du något roligt teaterminne?
Jag har kul nästan varje dag på jobbet men ett speciellt minne skulle vara detta som hände i Jönköping för några år sedan. I en produktion som vi gjorde där  köptes det in 80 plastkycklingar som skulle ligga i en frysdisk på scenen. Sen kom det ett samtal från den som gick igenom kvitton på landstinget. Där undrade de om det inte åts lite för mycket kyckling på teatern! Att de var av plast hade de missat.

Vad betyder teater för dig?
Teater är den konstform där jag känner mig hemma. Den innehåller både en egen undersökning men också en kollektiv gemenskap kring ett manus som skall tolkas och sedan ett möte med en publik. Vi får alltid prova hur vår föreställning kommunicerar. Teatern har möjlighet att lyfta viktiga frågor som vi alla går och funderar på och synliggöra dem från många olika vinklar. Teatern kan  ge den svaga en röst eller bara få oss att skratta en stund. Alla ingredienser som är viktiga i en människas liv.

Annikas ritningar på scenrummet hon skapat för Det skulle varit jag
rum1_mindre ritning_tyger_mindre fardigtrum_mindre