Yrken - Producent

Månadens yrke

23 mars 2018

Hej Pernilla Willman, vad gör du på teatern?
Jag är producent, vilket innebär att jag håller i planering och pengar och är en slags sambandscentral för alla inblandade i produktioner och andra arrangemang . Mitt jobb är att ha koll på produktionens olika delar, hålla ihop och se till att vi når deadlines. Rätt mycket problemlösning får man nog säga.

Hur kan en vanlig dag se ut för dig?
Väldigt olika! Och det beror lite på vilken period det är. Är det mitt under arbetet med en ny produktion så kan vad som helst hända när som helst som direkt kräver en lösning. Är det en lugnare period så är det mycket förberedelsearbete inför nästa produktion eller arrangemang. Kontakter, möten, avtalsskrivande, planering…

Har du något särskilt projekt just nu?
Vi har precis haft premiär på Taube today som jag har hållit i så just nu är det lite lugnare. Överst på listan är få färdigt programmet till höstens Carin i samtal och sen är det att dra igång vårens samarbeten med Västerås Kulturskola och Musik och Operahögskolan vid Mälardalens högskola som står på agendan.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Att det är så varierande och att allt är möjligt! Älskar att ingen ens höjer på ögonbrynet när en scenograf vill släppa 500 blommor från taket eller vill ha en upphöjningsbar vridscen. Man ser helt enkelt till att det går att genomföra. Det är fantastiskt!

Och de största utmaningarna?
Att få pengar och vision att gå ihop.

Om du inte jobbade med det du gör nu, vad skulle du då vilja göra?
Har jag också tänkt på ibland men egentligen inte kommit fram till något. Jag gör det jag vill göra och kan inte tänka mig något annat. Just nu i alla fall. Om jag blev tvungen skulle jag kunna tänka mig att arbeta med byggnadsvård på något sätt – jag älskar gamla hus. Laga mat kan jag också tänka mig. En egen liten bistro kanske. Eller en taverna i Grekland.

Vilket är ditt bästa teaterminne?
Svårt… jag har flera. Men jag glömmer aldrig känslan när jag var sju år och min mamma tog mig till Operan och vi såg Svansjön. Musiken, dansarna, kostymerna…  Dimman på scenen och småsvanarna. Det var magiskt!

Månadens yrke

28 september 2017

ebba

Hej Ebba Malander!

Du är ny på teatern. Hur känns det?
– Spännande och roligt. Jag är inte bara ny på teatern utan även i stan så det är mycket att ta in och utforska.

Vad gör du på teatern?
– Jag är teaterns nyaste producent och kommer under hösten även ha hand om planeringen.

Vad jobbar du med just nu, nåt särskilt projekt?
– Framförallt med barnföreställningen Resan hem som ska spela på Råby och på teaterns Lilla scen.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Jag är mycket förtjust i uttrycket ”tänka efter före” och det får jag göra mycket i mitt jobb. Dessutom får jag arbeta med väldigt många olika kompetenser, uttryck och inriktningar – en lyx!

Vilka är de största utmaningarna?
– Att balansera olika behov och önskemål – Säga nej där det behövs och trycka på där det behövs. Det är en konstant avvägning och prioritering.

Om du inte jobbade med det du gör nu, vad skulle du då vilja göra?
– Kanske på ett laboratorium. Jag är mycket förtjust i naturvetenskap, framförallt fysik. Projektledare på CERN kanske.

Vilket är ditt bästa teaterminne?
– Sif Ruuds entré i Markurells i Wadköping. Den var på gästspel från Dramaten på Stora Teatern i Göteborg. Jag var nog inte mer än 10 år. Hon var en levande legend för mig som barn och jag fullständigt tappade andan. Tänk att hon fanns på riktigt, Madame Flod. Linus-Ida. Dessutom anade jag henne i kulissen innan hon klev ut på scen och kände instinktivt att vi hade en hemlis, hon och jag.

Vad ser du fram emot mest den här teaterhösten?
– Ha ha, får jag säga ”min egen produktion”? Jag är oerhört nyfiken på vår process och vårt samarbete med Fredriksbergsskolan. Dessutom hoppas jag kunna bidra till att bygga långtgående samarbeten för teatern.