Yrken - Dramatiker

Från idé till färdigt manus

08 december 2014

Vi har pratat med dramatikern Gertrud Larsson som skrivit pjäsen Den flygande handläggaren. Vägen från idé till färdig pjäs var lång och krävde många timmars research

– Det hela började med att jag hittade en blogg; ”Försäkringskassan inifrån”. Bloggen skrevs av en handläggare som berättade hur det var att arbeta på Försäkringskassan under den stora omorganisationen som gjordes mellan 2005-2008. Det var som att läsa en roman. I bloggen hittade jag de karaktärer som idag finns med i pjäsen, bland annat Curt och Maivor.

Gertrud tog del av Försäkringskassans personaltidning ”Dagens socialförsäkring”. Hon träffade också den handläggare som kom att inspirera henne till pjäsens huvudroll – Marianne som arbetat på kassan sedan 1974.

– Handläggarna på Försäkringskassan får ta emot mycket kritik, men de är bara statens verktyg. De handläggare som jag träffat har varit mycket hjälpsamma när jag gjorde min research. Jag upptäckte en viktig skillnad mellan de handläggare som arbetat länge på Kassan och de som är nyanställda, de äldre kallar oss medborgare för ”de försäkrade” medan de nya kallar oss ”kunder”. Man talar också om hur man ”producerar” ärenden…  Offentlig förvaltning drivs som om det vore ett företag.