Regissören berättar

02 mars 2015

kajsai_svartvit_mini

Hej Kajsa Isakson, regissör för Släpp fångarne loss, det är vår! som har premiär 14 mars. Hur kommer det sig att du ville göra just den här föreställningen?

– Hasse och Tage har varit ständiga följeslagare i mitt liv. Stora förebilder. I dag är Hasse och Tages klassiker Släpp fångarne loss, det är vår högaktuell. Vad vill vi leva i för samhälle? Vilka stänger vi ute?  Måste en bry sig? Kan jag förändra? Är goda handlingar alltid goda för alla? Hasse och Tages spred sitt budskap om allas lika värde och solidaritet. Att vi är alla lika värda oavsett hudfärg, kön, sexualitet eller nationalitet. Viktiga värderingar som jag skriver under på och vill föra vidare och upp på teaterscenen. Det är en ynnest att få kliva in i Hasse och Tages fantasifulla värld!

Med dina ord, vad handlar föreställningen om?

Släpp fångarne loss, det är vår! är för mig en saga, som vi kan känna igen oss i och som ger oss utrymme att betrakta och fundera över vår värld, våra värderingar och vår samtid- Den handlar för mig om civilkurage, mod och frihet. Att säga i från, att våga stå upp för vad jag tror på och för de som är svagare än jag. Jag tänker att vi människor är komplexa, vi har inte bara en sida och det går att vända på begrepp som ond, god, snäll, annorlunda osv utifrån vems ögon vi ser med.  Det är bra byta blick ibland. Dessutom tänker jag att vi är varandras förutsättningar.

Vad har hittills varit roligast i arbetet?

– Allt! Att tillsammans med Dennis Magnusson ta mig an Tage Danielssons text. Det konstnärliga samarbetet med Sven Dahlberg, Hans Marklund, Andreas Kullberg och Helena Andersson. Och framförallt att möta och arbeta med fantastiska ensemblen och teatern.

Vad har varit den största utmaningen?

–Varje uppsättning är i sig en utmaning, en rolig sådan.

Varför ska man se den?

Släpp fångarne loss, det är vår! är en fängelsesaga som svänger. Och vi får kliva in i Tages fantasifulla värld där text, musik och sång och dans för oss in och vidare in i en spännande, rolig, hoppfull och fängslande föreställning för hela familjen om civilkurage, mod och frihet.

Vad ser du mest fram emot just nu?

– Att arbeta vidare!

Kajsa Isakson avslutar med några favoritcitat från Hasse & Tage:

”Ett frivilligt vansinne som det föds komik ur.”
”Åh vad världen är vacker! Låt den vara!”
”I evighetens perspektiv är ett människoliv bara en sekund.”

 

Kommentera