Månadens yrke

08 december 2014

Linda_sandberg

Hej Linda, vad gör du på teatern?
Jag jobbar som maskdesigner. Det innebär att jag tillsammans med övriga i det konstnärliga teamet skapar ett visuellt uttryck för produktionerna. Jag jobbar bland annat tillsammans med regi, kostym, scenograf, ljusdesigner och ljuddesigner. Men det är jag som får bestämma vad skådespelarna ska ha för smink, hur de ska se ut i håret, ja till och med hur deras naglar ska se ut. Jag tillverkar även peruker om det behövs, och det har hänt att jag tillverkat löständer. I produktionen Kvinnan som gifte sig med en kalkon gjorde jag hartänder som skulle växa under föreställningens gång. Jag gjorde då tre uppsättningar av hartänder som skådespelaren kunde byta mellan.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Det finns inga vanliga dagar på teatern, vilket är härligt! I början av processen är det mycket tankeverksamhet, men även många möten. Mycket av tiden går också åt till att samla inspiration. Jag hämtar ofta min inspiration från konst och film, men ibland räcker det att gå ut på stan och bara titta på människor. Senare i processen, ungefär 2-3 veckor innan premiär, testar jag masken på skådespelarna, ofta blir det bra på en gång. Men eftersom det är tid kvar till premiären hinner jag få till masken ännu bättre. Jag lär även skådespelarna eller en föreställningsmaskör hur de ska lägga på masken, sen brukar jag komma tillbaka under spelperioden och kolla hur det går.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
Det jag älskar mest är att få förvandla folk, att med enkla medel få förvandla skådespelarna till karaktärer.

Kan du berätta om brännskadan som vi får se i Barn och deras barn?
Det vi får se i pjäsen är ett ärr från en brännskada som är synligt 50 år efter en olycka. Jag har använt ett material som blivit populärt inom film och är gjort av silikon. Det innebär att brännskadan byggs upp direkt på huden inför varje föreställning. Det tar 30 minuter för materialet att stelna och efter det tar det ytterligare 20 minuter att sminka in ärret.

Har du något roligt teaterminne?
Ja, det var när jag jobbade med en produktion där en massa kroppsdelar skulle kastas omkring på scenen. Det var allt från ben, armar, tår och fingrar. Jag satt i min verkstad hemma och gjöt kroppsdelar iklädd en skyddsrock, en sådan som liknar en läkarrock. Min granne som är läkare måste ha sett mig, för han knackade på och fråga vad jag höll på med. Jag försökte förklara vad jag gjorde, men han såg ganska förskräckt ut.

 Vad betyder teater för dig?
Teater betyder så enormt mycket för mig. Det känns otänkbart att jobba med något annat. Jag har hållit på med teater sedan tonåren, det var då jag blev teaterbiten. Har man en gång blivit teaterbiten så är man fast.

Kommentera