Månadens yrke

08 december 2014

IMG_2918

Hej Ingegerd, vad gör du på teatern?

– Jag jobbar som amatörteaterkonsulent. Det innebär att jag stöttar länets amatörteatrar med allt från att få ut information, utbildning och rådgivning. Som exempel kan en amatörteaterförening ringa mig och fråga var de kan få tag i något, eller vem som sköter vad i olika frågor. Då svarar jag på det eller tar reda på hur de kan lösa sin situation. Ibland handlar det till exempel om att låna ut kostymer eller rekvisita mellan olika föreningar. Utbildningar och kurser anordnas också efter behov. Kanske behöver en förening en kurs i röst, smink eller ljus. I dagarna har jag till exempel en kurs i berättarteater.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
– Det finns inga vanliga dagar! Ibland är det möten av olika slag, kanske med en förening. Häromdagen var jag tvungen att leta reda på en rullstol. Jag gör också besök hos de olika föreningarna och medverkar under repetitioner. Ja, det är väldigt olika.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Det är så mycket! Framförallt är det att träffa och följa alla dessa människor som ägnar sig åt amatörteater. Att se hur de utvecklas under åren, och se vilka fantastiska föreställningar som görs. De är sådan spännvidd på de som är med i föreningarna. Den yngsta är 6-7 år, och den äldsta är över 85 år.

Har du något roligt teaterminne?
– Något av det roligaste som jag har gjort var att representera Sverige i en nordisk-baltisk teaterfestival på Färöarna. Vi var ju så stolta! Endast en grupp per land blir uttagen. Efter den festivalen blev vi uttagna till världsfestivalen som gick i Sydkorea då, och där blir inte ens varje land uttagna. Det var förstås väldigt roligt! Detta var tillsammans med Teater Oliver och föreställningen Ja må jag leva, skriven och regisserad av Mathias Wiik. Det var fantastiskt att få träffa vänner från hela världen som håller på med samma sak.

Vad betyder teater för dig?
– Det är livet!

Kommentera