Månadens yrke

08 december 2014

albin

Hej Albin! Vad gör du på teatern?

– Jag jobbar som publikvärd och har jobbat på Västmanlands Teater i snart tre år.

Vad innebär det att vara publikvärd?

– Det innebär att ha ansvar för nästan 400 personers säkerhet en bra kväll. Som publikvärd är det mitt ansvar att alla brandutgångar, branddörrar och diverse släckutrustning finns på avsedd plats och fungerar. Ifall det behöver utrymmas ser vi till att publiken kommer ut och samlas på avsedd plats och att ingen är kvar i huset. Jag och mina kollegor är också utbildade i HLR och användning av hjärtstartare. Så vi är förberedda om olyckan skulle vara framme. Vi är också ansvariga för caféet där vi säljer fika i pauserna. Sen kollar vi ju biljetter och är allmänt hjälpsamma i foajén, så att allt flyter på och folk får en bra upplevelse.

 Varför ville du bli publikvärd?

– Haha, för att tjäna pengar? Det är också ett mycket förmånligt yrke, jag får se mycket teater och jobbar med teaterintresserade människor. Träffar skådespelare och tekniker bakom scenen och då också någon kändis ibland. Jag har väldigt kul på jobbet och träffar så många trevliga människor från publiken.

 Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jobb på kvällstid, jag är inte jättebra på att kliva upp ur sängen.

 Vad är det konstigaste du har varit med om under ett arbetspass?

– Jag mötte min kollega i en dörr efter att jag varit och slängt sopor. Hon var alldeles upprörd och frågade vem som nyss gått in i rummet jag kom från. Men ingen hade kommit den vägen. Hon hade sett en kvinna gå ned från en trappa på vänstersidan och bort mot mitt håll, sprungit efter och krockat med mig i dörren. Den andra vägen ut var låst, och ingen människa fanns någonstans där. Jag var övertygad om att min kollega sett i syne och skrattade mest bort det. Vi fick sen veta att en av skådisarna sett någon sitta på balkongen långt åt vänster och tittat på föreställningen. Ingen hade dock släppts in där och den enda vi sett i området var ju kvinnan som försvunnit spårlöst. Då var jag inte lika säker på att det bara varit inbillning från min kollegas sida… Men det måste ju ha varit det, för spöken finns ju inte?

Kommentera