Månadens yrke

14 juni 2018

Hej Johan, vad gör du på teatern?
Jag ansvarar för all dekortillverkning som vi bygger i vår verkstad, snickeri och måleri. Jag har hand om lokaler och maskiner. Tillsammans med scenograf ritar jag och bygger dekor till varje produktion.

Hur kan en vanlig dag se ut för dig?
Dagen kan börja med en avstämning med de andra i verkstaden för att se hur de ligger till, om något behöver köpas eller reda ut något frågetecken. Efter förmiddagskaffet är det möte. På eftermiddagen jobbar jag i verkstaden eller snickeriet, skickar lite mail, sen är dagen slut.

Har du något särskilt på gång just nu?
Pågående projektet är storstädning i verkstaden så den är i toppskick till efter semestern då nästa produktion ska börja byggas.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Att jag själv väljer hur jag vill lägga upp mitt arbete, om jag vill jobba på dagen eller kvällen osv. Även konstruktionsmässigt väljer jag själv hur jag ska bygga, men oftast sker det i samråd med kollegor så att alla får sina behov tillgodosedda, då slipper man senare göra om och ändra på saker.

Och de största utmaningarna?
Är kombinationen av att hålla budget, tidsramar, kommunikation med alla inblandade samt att leverera en bra produkt. Tjänsten handlar lika mycket om att bemöta och hantera människor som att snickra och svetsa.

Om du inte jobbade med det du gör nu, vad skulle du då jobba med?
Då skulle jag göra radioteater för barn eller vara brandman.

Vilket är ditt bästa teaterminne?
När jag var ljustekniker på scenen på Göteborgsoperan och körde musikalen Chess som var en jätteproduktion med massor av musiker, kör, dansare, sångare och med dekor som kom upp ur golvet, in från sidorna och ner från taket. Det var projektorer och rörliga kameror och ca 20 tekniker som hyffsat osynligt i omgångar gömde sej på scenen. Det var kul.

Kommentera