Månadens yrke

20 april 2018

Hej Anders, vad gör du på teatern?
– Hej! Jag är marknadskommunikatör på teatern. Mitt jobb går ut på att kommunicera allt kul vi gör för att så många som möjligt ska få reda på det. För om ingen vet om att vi har föreställningar spelar det ju ingen roll hur bra de är.

Hur kan en vanlig dag se ut för dig?
Jag börjar med att kolla biljettförsäljningsrapporter, nyhetsbevakningen och våra digitala kanaler. Utifrån det lägger jag upp min dag. Kanske jag behöver ringa till lite tidningar och pusha en föreställning eller skriva ett pressmeddelande om det som sker i nästa vecka, det är olika hela tiden! Men sen finns det en del saker som görs kontinuerligt – till exempel nyhetsbrev, publiceringar i sociala medier och  uppdateringar på webben.

Har du något särskilt projekt just nu?
Romeo och Julia som spelas i höst på Lilla scen har precis börjat repeteras. Jag ska försöka vara med så mycket som möjligt i arbetet där, ju mer jag ser och hör om den nu, desto lättare är det för mig att jobba med den i höst. Det är viktigt att sitta med på repetitioner för att få en bild, en känsla, av pjäsen. Det är mycket lättare att kommunicera den då. Och ärligare.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Precis det jag sa. I vilket annat kommunikationsyrke har en möjlighet att sitta i en teatersalong och jobba? Även om det kan bli otroligt stressigt ibland, att inte hinna med, så är det fantastiskt att sitta och skriva samtidigt som håret reser sig på armarna för att något på scenen är så fantastiskt bra.

Och de största utmaningarna?
En teater är en plats som är full av ”content”, det finns så mycket roliga saker en kan göra med kommunikationen. Men tiden räcker inte till. Det är frustrerande. Och kanske lite ovanligt. Men samtidigt…ett lyxproblem!

Om du inte jobbade med det du gör nu, vad skulle du då vilja göra?
Då skulle jag vara bonde! Eller trädgårdsmästare. Jag älskar att gräva, beskära, klippa, plantera, kompostera…allt sånt där. Det är min meditation. Vilket låter otroligt fånigt. Men det är sant. Jag gillar att laga mat också. Men det måste ju göras varje dag så det känns redan som ett jobb.

Vilket är ditt bästa teaterminne?
Den där gången när jag var på öppen repetition av Taube today här under våren. Under en timme repeterade ensemblen nästan bara en låt; Sjösala vals. Varje gång Niklas (som sjunger) kom till textraden ”Tärnan har fått ungar…” fick jag gåshud. Säkert 15 gånger. Det var så fantastiskt bra. Och samma sak har hänt under hela spelperioden. Jag tror jag har sett föreställningen fem eller sex gånger för att jag tycker den är så bra. Och det verkar som många håller med mig när en läser recensionerna.

 

 

Kommentera