Månadens yrke

23 mars 2018

Hej Pernilla Willman, vad gör du på teatern?
Jag är producent, vilket innebär att jag håller i planering och pengar och är en slags sambandscentral för alla inblandade i produktioner och andra arrangemang . Mitt jobb är att ha koll på produktionens olika delar, hålla ihop och se till att vi når deadlines. Rätt mycket problemlösning får man nog säga.

Hur kan en vanlig dag se ut för dig?
Väldigt olika! Och det beror lite på vilken period det är. Är det mitt under arbetet med en ny produktion så kan vad som helst hända när som helst som direkt kräver en lösning. Är det en lugnare period så är det mycket förberedelsearbete inför nästa produktion eller arrangemang. Kontakter, möten, avtalsskrivande, planering…

Har du något särskilt projekt just nu?
Vi har precis haft premiär på Taube today som jag har hållit i så just nu är det lite lugnare. Överst på listan är få färdigt programmet till höstens Carin i samtal och sen är det att dra igång vårens samarbeten med Västerås Kulturskola och Musik och Operahögskolan vid Mälardalens högskola som står på agendan.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Att det är så varierande och att allt är möjligt! Älskar att ingen ens höjer på ögonbrynet när en scenograf vill släppa 500 blommor från taket eller vill ha en upphöjningsbar vridscen. Man ser helt enkelt till att det går att genomföra. Det är fantastiskt!

Och de största utmaningarna?
Att få pengar och vision att gå ihop.

Om du inte jobbade med det du gör nu, vad skulle du då vilja göra?
Har jag också tänkt på ibland men egentligen inte kommit fram till något. Jag gör det jag vill göra och kan inte tänka mig något annat. Just nu i alla fall. Om jag blev tvungen skulle jag kunna tänka mig att arbeta med byggnadsvård på något sätt – jag älskar gamla hus. Laga mat kan jag också tänka mig. En egen liten bistro kanske. Eller en taverna i Grekland.

Vilket är ditt bästa teaterminne?
Svårt… jag har flera. Men jag glömmer aldrig känslan när jag var sju år och min mamma tog mig till Operan och vi såg Svansjön. Musiken, dansarna, kostymerna…  Dimman på scenen och småsvanarna. Det var magiskt!

Kommentera