Månadens yrke

23 maj 2017

Maria_Gage

Hej Maria Gage! Vad gör du på teatern?

– Jag är teaterkonsulent. Min främsta uppgift är att stötta Riksteaterföreningar och andra teaterarrangörer på olika sätt, med kompetensutveckling, teaterförmedling, viss marknadsföring, utbudsdagar och arrangörsstöd av olika slag. Jag samarbetar med länets alla kommuner runt offentliga föreställningar men också en den del skolföreställningar. Jag brukar säga att jag kopplar ihop människor för att teaterföreställningar ska kunna ske. Jag sitter med i flera regionala och nationella nätverk som ex syntolkningsnätverket, arrangörsnätverket, konsulentnätverket, Finnet Västmanland med flera.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Jag är ganska morgonpigg person så förmiddagen är min bästa tid. Då kollar jag mailen, förbereder möten och kanske skriver någon rapport. Sen brukar telefonen börja ringa. Det kan vara arrangörer som har ett problem eller en fråga om allt från tips på föreställning till att hur man gör om en kassör i föreningen avgår. Kanske fri teatergrupp ringer och vill veta hur stödsystemen ser ut i Västmanland. Ett möte eller två brukar det väl också bli, det flesta har jag med personer som inte jobbar på teatern. Har jag möjlighet så åker jag ut i länet för möten. Den kan bli många kvällsmöten, eftersom jag teaterarrangörerna oftast är ideella. Att hålla sig a jour med teaterutbudet både här i Västmanland och på andra ställen är viktigt. Så att gå på en föreställning eller kanske t. om två hör också till min vardag. Har jag tur så kanske det sker något på teatern som jag kan slinka in på.

Vad jobbar du med just nu, nåt särskilt projekt?

– Innan sommaren ska jag åka ut till några kommuner och slutföra planerna för höstens programläggning inom ramen för Ett kulturliv för alla – teater. Det är ett samarbete mellan Västmanlands Teater och länets alla kommuner för att stärka den offentliga teaterverksamheten. Västmanlandsmusiken och Teatercentrum planerar för fullt för en utbudsdag vi ska ha i september med teater, dans och musikföreställningar för barn och unga. Jag planerar också tillsammans med teaterkonsulenten i Örebro län att arrangera ett ut utbildningsdygn för teaterföreningar med olika parallella kurser.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är alla människor jag får möta. Engagerade, inspirerande arrarangörer som gör saker på sin hemort och alla konstnärer och teatergrupper som spelar och bjuder på fina upplevelser. Det är stunderna då jag får sitta som publik. Det är extra roligt på en barnteaterföreställning. Det är också när en arrangör ringer och berättar hur bra en föreställning var och hur nöjda publiken var. Och de roliga, intressanta och ibland högljudda samtalen om teater och annan konst som vi har på vår arbetsplats och speciellt i det kontorslandskap jag sitter. Å så får jag ju se så mycket teater!

Vilka är de största utmaningarna?

– Det är att skapa ännu bättre förutsättningar för arrangörerna. Att entusiasmera eldsjälarna, allt från att ha moderna system för biljetthantering till att behålla ork och glädje. Det görs också så mycket bra teater som kunde nå en ännu större och bredare publik. Hur sänker vi trösklar för publiken, hur marknadsför vi smartare mot olika målgrupper, hur tillgängliggör vi konsten i större utsträckning än vi gör idag?

Om du inte jobbade med det du gör nu, vad skulle du då vilja göra?

– Ja då skulle jag vara Suzukilärare i fiol kanske i kombination med slalomlärare.

Vilket är ditt bästa teaterminne?

– Oj, så många föreställningar, så många minnen… det är omöjligt att sätta ett framför det andra… så jag tar det sista jag såg. Det var föreställningen i lördags som hette Hope med gruppen Acting for change. En föreställning med asylsökande som spelades här på teatern. Vi grät, vi skrattade och jag tror vi gick ut därifrån med lite mer ljus och hopp i våra hjärtan.

Vad ser du fram emot mest kommande teaterhöst?

– Jag ser fram emot föreställningen ” I en sal på lasarettet” med Thomas Andersson och Ellenor Lindgren. Spelas i Norberg i oktober.

 

Kommentera