Månadens yrke

03 februari 2017

Bild på Carl Olof Berg, regissör

Hej Carl Olof Berg, regissör för Rapport från ett omklädningsrum

Hur kommer det sig att du ville göra just den här föreställningen?
– Ja, ända sedan jag hörde ett radioprogram om kriminologen Adam Jonssons uppsats Man hör aldrig om killar som blir sexuellt trakasserade på P1 2012 har jag velat göra en föreställning av den. Men jag är också så peppad på att få förvandla befintliga omklädningsrum till en intim berättarplats om drömmar, fostran, kropp och sexualitet med hjälp av en skummaskin, teater, dans och skådespelare.

 Med dina ord, vad handlar föreställningen om?
– Egentligen handlar den om rätten att slippa behöva använda våld för att få behålla rätten till sin egen person. Att inse att grabbskämt och pojkstreck till stor del handlar om att maskulinisera killar och feminisera tjejer, och samtidigt då visa att en feminin kille inte är lika mycket värd som en traditionellt grabbig kille.  Den här fostran är heller ingen intern angelägenhet för killar utan påverkar hela omgivningens förhållningssätt till det som är tjejigt eller killigt, kvinnligt eller manligt. Det är min egen uppväxthistoria. Jag var tjock och lekte med tjejerna i skolan. Det räckte långt för att bli utsatt av kränkningar.

Vad har hittills varit roligast i arbetet?
– Att tillsammans med ett enastående skådespelargäng få skapa och testa scener med namn som Handduks-epos, Carlos draperiscen, Den mytiska ryggsurfen, Någon städar, Dick in the air, Dusch-sång och Manual för maskulinitet. Och att få fantisera om musik- och ljusshowen från duschrummet.

Vad har varit den största utmaningen?
– Att behålla lugnet med så mycket angeläget och spännande material ihop med det här gänget. Att sikta mot att få dela med sig av det lugnet och det angelägna i föreställningen.

Varför tycker du att man ska se den?
Vårt mål är att skapa en varm och tankeväckande föreställning om drömmar och våldskulturer bland unga killar. Detta på en plats som de flesta av oss har en laddad relation till. Att få mötas i omklädningsrummet, våra egna minnen av det och se det förvandlas till en plats av möjlighet och förändring.

Vad ser du mest fram emot just nu?
– Eftermiddagens test av scener för ett gäng från nian i omklädningsrummet. De ska få se scenerna Ett minne och Handduks-epos. Och kanske en såpbubblemaskin.

Kommentera