Månadens yrke

05 oktober 2016

df_digital
Foto: Abril Vergara

Hej Dom fantastiska! Vilka är ni?

– Dom Fantastiska är Tami Salamon, Iwa Herdensjö och Sepidar Hosseini. Vi möttes på samma konstskola för ca 10 år sedan och startade dansgruppen Dom Dugliga. Vi har alla olika dansbakgrund sedan barnsben men har sedan tagit nya riktningar; Tami som inredningsarkitekt/scenograf, Iwa som print designer/kostymör och Sepidar som grafisk formgivare/illustratör. Alla har ett gemensamt förhållningssätt till visuellt skapande som springer ur kroppen och dansen i väldigt hög grad. I detta föddes Dom Fantastiska, ett konstkollektiv som erbjuder både textil form, scenografi och grafisk form.

Berätta om vad ni gör på Västmanlands Teater just nu.
– Vi arbetar med Horisonter som är en samproduktion mellan Cirkus Cirkör och Västmanlands Teater i regi av Olle Strandberg. Vi ansvarar för scenbilden i form av scenografi och kostym samt har varit delaktiga i art direction i samband med föreställningens visuella kommunikation. Vårt samarbete är interdisciplinärt och organiskt, vilket innebär att vi flyter in och ut i varandras roller.

Vad är det roligaste med ert jobb?
– Att ingå i ett team av kreatörer är väldigt roligt och att skapa en fiktiv parallell värld och vision tillsammans är fantastiskt. Samarbetet hjälper oss också att gå utanför våra respektive comfort zones, vilket är utvecklande.

Vilken är den största utmaningen?
– Att jobba med scenografi mot cirkus ställer höga krav på säkerhetstänk osv. Likaså att skapa en värld där publiken rent fysiskt kan få uppleva föreställningen, inte bara se och höra den, utan även känna den.
 
Har ni något roligt teaterminne?
– Föreställningen sleep no more som spelas i New York var en upplevelse, eftersom det även var en arkitektonisk sådan. Åskådarna får gå runt fritt i ett stort hus med masker för ansiktet, och uppleva Shakespears Macbeth även med kroppen.

Vad betyder teater för er?
– Teater betyder att flytta verkligheten utifrån och in, inifrån och ut, upp och ned och bak och fram. En intim iscensättning av relevanta frågeställningar som ibland kan vara svåra att närma sig via andra medier.

Kommentera