Månadens yrke

01 mars 2016

Annika_Bromberg

Hej Annika, vad gör du på teatern?
Jag jobbar som scenograf och kostymdesigner med produktionen Det skulle varit jag. Det skall bli en dansteaterföreställning för mellanstadiet.

Hur har du tänkt kring scenografin för Det skulle varit jag?
Det är lite annorlunda att jobba med ett nyskrivet verk som detta är, jämfört med en pjäs av t.ex. Shakespeare. Här  finns inget manus utan allt material kommer fram undan för undan i en process med dansarna/skådespelarna. Jag har utgått från de förutsättningar som det innebär att göra en turnévänlig scenografi som går snabbt att bygga samt utifrån de ledord som kom fram när vi hade en workshop och “provade material på golvet” innan jul. Vi kände att det var intressant att skapa ett offentligt rum som kan vara en skolgård där dansarna och deras relationer hamnar i fokus. Rummet är inbjudande och man tappar lite tid och rum när man är i det.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
En vanlig dag på teatern kan se ut som att jag sitter med på repetitioner en stund och ser hur skådespelarna jobbar i rummet. Det kanske är nån speciell rekvisita som skall tas fram. Sen kan jag ha kostymprovningar med skådespelare eller kanske behöver jag åka ut till verkstan och titta till scenografibygget och ta några beslut om färg och form. Däremellan skall det hinnas med möten och klädinköp. Det är väldigt varierat!

Vad är det roligaste med ditt jobb?
Det roligaste är att ingen produktion är den andra lik. Man får alltid lära sig något nytt! Nya material, nya pjäsförfattare, nya samarbeten. Att göra teater är att undersöka så man vet aldrig riktigt hur resultatet blir. När alla bitar till slut faller på plats, man går till premiär och det hela lyfter så är det helt fantastiskt. Teater är en kollektiv konstart där alla delar behövs.

Och det mest utmanande?
Samma svar som på frågan ovan. När det inte vill sig så kan teater vara så svårt.

Har du något roligt teaterminne?
Jag har kul nästan varje dag på jobbet men ett speciellt minne skulle vara detta som hände i Jönköping för några år sedan. I en produktion som vi gjorde där  köptes det in 80 plastkycklingar som skulle ligga i en frysdisk på scenen. Sen kom det ett samtal från den som gick igenom kvitton på landstinget. Där undrade de om det inte åts lite för mycket kyckling på teatern! Att de var av plast hade de missat.

Vad betyder teater för dig?
Teater är den konstform där jag känner mig hemma. Den innehåller både en egen undersökning men också en kollektiv gemenskap kring ett manus som skall tolkas och sedan ett möte med en publik. Vi får alltid prova hur vår föreställning kommunicerar. Teatern har möjlighet att lyfta viktiga frågor som vi alla går och funderar på och synliggöra dem från många olika vinklar. Teatern kan  ge den svaga en röst eller bara få oss att skratta en stund. Alla ingredienser som är viktiga i en människas liv.

Annikas ritningar på scenrummet hon skapat för Det skulle varit jag
rum1_mindre ritning_tyger_mindre fardigtrum_mindre

Kommentera