Västmanlands Teater blir värd för Scenkonstbiennalen 2021

30 oktober 2019

 

Scenkonstbiennalen är Sveriges största scenkonstfestival. Nu är det klart att biennalen 2021 hålls i Västerås med Västmanlands Teater som värd.

Scenkonstbiennalen, Sveriges största scenkonstfestival och branschträff, arrangeras vartannat år av den ideella föreningen Scensverige. Under biennalen flätas teater, dans, cirkus, workshops och föreläsningar samman under en hel vecka – i syfte att kompetensutvecklas, njuta och hylla svensk scenkonst. Programinnehållet består av särskilt utvalda produktioner som väljs av en kommitté med initierade branschpersoner.

Varje gång hålls festivalen i olika städer och varje gång tillsammans med olika konstinstitutioner som medvärdar. Nu är det beslutat att Scenkonstbiennalen 2021 ska hållas i Västerås med Västmanlands Teater som värd.

Niklas Hjulström, teaterchef på Västmanlands Teater:

–På Västmanlands Teater är vi förstås oerhört glada över att få stå som värdar, och ta emot den bästa och intressantaste scenkonsten i Sverige. Vi kommer att göra allt för att biennalen 2021 ska ge goda förutsättningar för möten, diskussioner, upplevelser och vara en fest för branschen, men också bli en oförglömlig vecka för Västmanlands scenkonstpublik.

Ulricha Johnson, verksamhetschef Scensverige:
–Det ska bli otroligt kul att bjuda in alla scenkonstmänniskor i landet till den vackra teatern i Västerås. Västerås och Västmanland har en historia av ett mycket rikt och nytänkande kulturliv, och många spännande kulturpersonligheter. Västmanlands Teater har under åren gjort ett fantastiskt förankrande arbete och skapar mycket engagemang i regionen. Det blir också roligt att kunna erbjuda Västeråspubliken den bästa scenkonsten från hela landet.

Från kommunledningenssida tycker man att arrangemanget är ett bra tillfälle att visa upp staden och man ser fram emot att välkomna scenkonstentusiaster från hela världen.

Marcus Lindgren, ordförande i kulturnämnden:

–Det känns fantastiskt att få scenkonstbienalen 2021 till Västerås och Västmanlands Teater. Det gläder oss att såväl ta den mest spännande scenkonsten till västeråsarna som att visa Scenkonstsverige vår sprudlande kulturstad. Jag vet att detta kommer ge ringar på vattnet för lång tid framöver.

Region Västmanland anser att Scenkonstbiennalen är viktig för hela Västmanlands kulturliv både som evenemang och som inspirationskälla.

Agne Furingsten, ordförande i kultur- och folkbildningsnämnden:

–Scenkonstbiennalen blir en fantastisk mötesplats där scenkonstmänniskor från hela landet får chansen att möta det bästa Västmanland och Västmanlands teater har att bjuda på av scenkonst. Samtidigt får västmanlänningarna möjlighet att möta ny och intressant scenkonst. Därför ser jag fram emot en spännande Scenkonstbiennal i Västerås och Västmanland 2021!

Från besöksnäringens håll ser man också positivt på att festivalen arrangeras i Västerås.

–Cirka 2000 deltagare från hela Sverige kommer att besöka biennalen vilket gör att vi får en unik möjlighet att visa upp Västmanlands län. Vi är stolta och glada att Västmanlands Teater nu får möjlighet att förbereda sitt värdskap av Scenkonstbiennalen, säger Magnus Eriksson, projektledare på Västerås Convention Bureau.

Presskontakter:
Madeleine Viitasalo, Västmanlands Teater
madeleine.viitasalo@vastmanlandsteater.se
Johanna Broman, Scensverige
johanna@scensverige.se

Kommentera