Vårens soppor är här!  – med smak av både clowner och Edgar Allan Poe

28 januari 2019

Vårens soppor är här!
– med smak av både clowner och Edgar Allan Poe

Sorlet av småprat och skratt, sörplande soppljud och soppskedars klang mot porslinet fyller Teatercaféets hemtrevliga atmosvär på Västmanlands Teater. Onsdag efter onsdag hela våren tar förväntansfulla gäster plats vid borden. Gamla bekantskaper, nya bekantskaper, vänner och par. Alla kommer hit av samma anledning: för att njuta av varm soppa och få en teaterupplevelse på köpet.

Nu på onsdag, den 30 januari, går startskottet för vårens soppteatrar på Västmanlands Teater och repertoaren är högst varierande. Egna och gästande skådespelare spelar intima, underhållande, musikaliska och dramatiska pjäser – enbart en timme långa – till väldoftande soppa, gott bröd och dricka.

– Vi har fått ihop en rolig mix av allt från musikteater och clowner till Edgar Allan Poe. Det är också roligt att vi gör en egen soppföreställning med teaterchef Niklas Hjulström och kompositör/musiker Andreas Kullberg, säger Ebba Malander, producent för soppteatern på Västmanlands Teater.

Tack vare det höga publiktrycket har teatern i all hast fått släppa ytterligare fem soppföreställningar.

– Det är jätteroligt att vi öppnat upp fler föreställningar. Jag tror att det är många, inklusive jag själv, som tycker att det är trevligt med ett avbrott i vardagen. Att få njuta av en måltid och en timmes teater. Jag hoppas att många flexar ut tidigare från jobbet eller utnyttjar sin redan lediga dag till att få en härlig teaterupplevelse, säger Ebba.

Se hela soppteaterprogrammet här:  

30/1
Kom igen Caritha!
Kom igen, Caritha! är en berättelse om livet som går och det bråddjup som öppnar sig i medelåldern. Musik går som en röd tråd genom showen som är fylld med drastisk humor, sorg, vemod och hoppfullhet. På scen Carina Jingrot. Soppa: Jordärtkockssoppa (laktos- och glutenfri)

13/2
Flyga Högt
Hur långt sträcker sig den fria viljan? Så långt att en människa får besluta om sitt eget slut? Vera, 80 år, sätter det på sin spets när hon tar flygcertifikat med målet att landa planet i havet, just som solnedgången är som vackrast. På scen Åsa Eek Engquist. Soppa: Potatis- och purjolökssoppa (laktos- och glutenfri)

6/2
Det skvallrande hjärtat och andra berättelser av Edgar Allan Poe
Suggestiv skräckteater – hur låter det? Vågar du? Bananteatern och scenkonstkollektivet Terra Nullius tar sig an den klassiska senromantikens skräckmästare och stilbildare – Edgar Allan Poe. På scen möter vi Björn Dahlman och Stefan Sandberg. Soppa: Svampsoppa (laktos- och glutenfri)

20/2
Den starkare av August Strindberg
Karriären eller hemmet? Tala ut eller tiga ihjäl? Stanna eller gå? En alldeles unik clownföreställning för vuxna om livsval och dess konsekvenser. På scen Karin Bergstrand Camilla Persson. Soppa: Morotssoppa (laktos- och glutenfri)

6/3
Selmas samlade vrede
En annan sida av sagotanten Selma Lagerlöf bjuds det på under denna starka monolog. Vi får möta barnet, tonårsflickan, studenten och kvinnan som är beredd att göra avkall på precis allt för att få skriva. På scen ser vi Görel Crona. Soppa: Blomkålssoppa (laktos- och glutenfri)

13/3
Föregångerskan
En monolog som med humor och frenesi berättar en historia om kampen för kvinnlig rösträtt, en rättighet vi ofta tar för given idag. Men hur var det då – för hundra år sedan – mitt i den brinnande kampen? Catherine Westling tar med oss i historien om rösträttskampen. Soppa: Pumpasoppa (laktos- och glutenfri)

20/3
Ja tack!
Ja tack! utgår från Sonja Åkessons poesi och den livslust som gömmer sig i hennes underfundiga texter. Med en cello som klangbotten lyfts hennes ömsinta röster fram i vardagens tristess. På scen möter vi Sanna Källman och Fia Adler Sandblad. Soppa: Löksoppa (laktos- och glutenfri)

27/3
Änglaknäpp
Smeden och fiolspelmannen Bjurbäcken älskar sin fiol och musicerandet lika mycket som sin hustru Anna-Greta. Men allt ändras när väckelserörelsen kommer till bruket. På scen Lars Hjertner och en fiol. Soppa: Spenatsoppa med ägg (laktos- och glutenfri)

3/4
En kort resa tur och retur
En fantasieggande och rolig föreställning genom skiftande musikaliska och poetiska landskap. Skådespelaren och regissören Marika Lagercrantz är vår reseguide. Hon eskorterar oss med skön poesi och roliga texter, medan pianisten och kompositören Elise Einarsdotter genom musiken hintar om vårt mål. Soppa: Jordärtskockssoppa (laktos- och glutenfri)

10/4
Game of poems – Songs of Westeros
Med dikter och texter av Västeråsanknutna skribenter i ena handen och ett antal musikinstrument i den andra, kastar vi oss ut i en mer eller mindre improviserad timme. Viskande, tröstande, jublande ord blandas med sköra toner och dunkande beats. På scen Niklas Hjulström och Andreas Kullberg. Soppa: Svampsoppa (laktos- och glutenfri)

Kontakt
För mer information, vänligen kontakta:
Madeleine Viitasalo
madeleine.viitasalo@vastmanlandsteater.se
021-470 41 07

Kommentera