Taube har intagit Västmanlands Teater 

19 februari 2018

Nu har repetitionerna för Taube today startat på Västmanlands Teater. Den danska duon Cederholm/Bjerkø bjuder på en musikalisk resa genom Evert Taubes visor som du aldrig hört dem förr. Föreställningen har urpremiär den 17 mars.

Det skakar i teaterhusets väggar. I dagarna repeteras det för fullt och musiker, skådespelare, scenografer, kostymörer, koreografer och alla andra som är inblandade i produktionen har fullt upp i förberedelserna av vårens stora produktion hos Västmanlands Teater, Taube today. Pjäsen tas fram i samarbete med Uppsala stadsteater där den spelas från och med 18 april.

– Jag tycker regissören Nikolaj Cederholm med sina teaterkonserter har hittat ett väldigt spännande sätt att göra musikteater, han har länge stått på min önskelista. Och nu, med Evert Taube! Han brukar kallas nationalskald, men kanske har den respekten inneburit att han är på väg att glömmas bort? Hur många sjunger Taube-visor med sina barn idag? Nu tar vi Evert Taube in i samtiden. Vi kommer att vrida, vända, hylla och bråka med vår nationalskald, och det kommer att bli mäktigt!, säger Niklas Hjulström, teaterchef på Västmanlands Teater och medverkande i föreställningen.

Taube today tolkas Evert Taube musikaliskt, dramatiskt och visuellt av fem sångare och fyra musiker. Låtar som Så länge skutan kan gåFlickan i HavannaByssan Lull och Sjösala vals iscensätts för att ge visornas karaktärer ett nytt liv fyllt av humor, passion och allvar.

Nikolaj Cederholm är en av de mest inflytelserika och kritikerrosade teaterförfattarna och regissörerna i Danmark. Han startade sin egen teater, Dr.dante, som 15-åring. Han har förnyat dansk teater sedan 80-talet och 1994 skapade han den första teaterkonserten; Gasolin’ med Kåre Bjerkø. Sedan dess har han bland annat gjort teaterkonserterna Come together och Mozart, som spelats för hundratusentals människor runtom i Europa. Nikolaj Cederholms senaste föreställning är en teaterversion av Charlie Chaplins The Great Dictator som spelas i Köpenhamn just nu och som senare i år spelas på nationalscenen i Reykjavik.

På scenen möter vi Kayo Shekoni, artist, tv-profil och skådespelare, Niklas Hjulström, skådespelare, sångare, regissör, Carina E Nilsson, kapellmästare som har samarbetat med de flesta av landets etablerade artister, Barbro Lindkvist, gitarrist som spelat med bland andra Tityo, och Di Leva, Rebecca Meiselbach, trummis och percussionist som synts med bland andra Darin, Loreen, Ola Salo och i flertalet husband på tv, såsom Doobidoo och Allsång på Skansen, Aksel Morisse, skådespelare på Uppsala stadsteater som förutom i deras produktioner varit med i filmer som Cornelis och Luftslottet som sprängdes, Rigmor Bådal, basist med bred repertoar, spelar med bland andra Monica Dominique, Anna Fahlstedt, skådespelare och sångerska och Josef Törner, skådespelare och låtskrivare som vi senast förra året såg på Västmanlands Teater då han spelade PJ i Robin in the Hood.

Regi och manus: Nikolaj Cederholm
Musikarrangör: Kåre Bjerkø
Scenografi: Kim Witzel
Kostymdesign: Line Bech
Kapellmästare: Carina E Nilsson

Lanseringsbilden hittar du här (foto: Mats Bäcker)

Kontakt
Anders Ericsson
anders.ericsson@vastmanlandsteater.se
021-470 41 07

Kommentera