Romeo och Julia – den klassiska Shakespeare-pjäsen repeteras för fullt i Västerås

23 maj 2018

Den 15 september, samma dag som Västerås Kulturnatt 2018, har Romeo och Julia premiär på Västmanlands Teaters Lilla scen. Just nu repeteras pjäsen för fullt i teaterns replokal på Bäckby. 

En av våra mest älskade pjäser är fortfarande lika aktuell. Romeo förväntas slåss och dominera och Julia förväntas underkasta sig. I pjäsen möts de i sin längtan bort från en våldsam värld.

– Det ska bli spännande att se denna klassiker, den kanske mest kända kärlekshistorien av dem alla, i den här formen. Regissör Rebecka Cardoso har skalat ner den och gjort den råare. Romeo och Julia handlar om så mycket mer än bara kärlek – det skildrar de motsättningar som uppstår när ett samhälle förändras. Mycket i pjäsen är lika aktuellt idag som när pjäsen skrevs för femhundra år sedan. Den här versionen kommer inte att lämna någon oberörd, säger Niklas Hjulström, teaterchef på Västmanlands Teater.

Regissör för pjäsen är Rebecka Cardoso som tidigare har regisserat bland annat Hamlet på Kulturhuset Spira i Jönköping och KorriPirri som blev uttagen till BIBU (Scenkonstbiennal för barn och unga) 2008. Rebecka tycker om att jobba avskalat och med mindre ensembler. Det finns 26 karaktärer i originalversionen av Romeo och Julia. I Rebecka Cardosos version spelas dessa av endast åtta skådespelare.

Rebecka Cardoso tackade ja direkt när hon fick frågan om att regissera Romeo och Julia på Västmanlands Teater. Hon har alltid intresserat sig för pjäsen och känner att det finns så mycket mer att visa än den tragiska kärlekshistorien.

– I världen finns ett sånt oerhört behov av att passa in. Jag tror att vi är många som skulle vilja göra motstånd men som inte vågar, konsekvenserna kan bli ödesdigra. Istället lever vi liv vi inte vill ha. Och priset är livet vi skulle kunna ha haft. Ibland helt konkret, som i Romeo och Julias fall, där två unga människor dukar under för strukturer av tvång. Två unga människor dör för att de inte har möjlighet att leva de liv som de önskade, förklarar Rebecka Cardoso.

Romeo och Julia har premiär den 15 september kl 15, samma dag som Kulturnatten i Västerås. Men för ovanlighetens skull repeteras pjäsen redan säsongen innan, nu under våren. Detta gör att det finns möjlighet att se öppna repetitioner av pjäsen vid två tillfällen i vår. Den 30 maj och den 13 juni, helt kostnadsfritt.

På scen: Anders Larsson, Bodil Malmberg, Cicilia Sedvall, Måns Clausen, Mårten Svedberg, Nina Rudawski

Medverkande ungdomar: Stina Sundlöf, Stina Harder, Erik Nordebrink Pihl, Ludvig Velander
Teaterlärare: TinaMaria Ranaxe

Manus: William Shakespeare
Översättning: Göran O Eriksson
Regi och bearbetning: Rebecka Cardoso
Dramaturg: Patrik Franke
Scenografi och kostym: Agnes Östergren
Ljusdesign: Mira Svanberg
Kompositör och ljuddesign: Safoura Safavi
Maskör: Jessica Hedin

Här hittar du pressbilder.

Kontakt
För mer information, vänligen kontakta:
Anders Ericsson
anders.ericsson@vastmanlandsteater.se
021-470 41 07

Kommentera