Presentation av höstens repertoar på Västmanlands Teater med efterföljande biljettsläpp

19 april 2018

Torsdag den 26 april kl 18 bjuder Västmanlands Teater in till vårsamling med efterföljande biljettsläpp. Höstens repertoar presenteras från scenen, bland annat klassikern ”Romeo och Julia” och nyskrivna ”Den stora branden”, baserad på Västmanlandsbranden 2014.

Du får höra regissören Rebecka Cardoso berätta om produktionen ”Romeo och Julia” och träffa dramatiker samt regissör för ”Den stora branden”. Det nygamla samtalskonceptet ”Carin i samtal” och höstens sopprogram presenteras. Dessutom bjuds det på livemusik och mycket mer. Och direkt efter presentationen släpps höstens biljetter, kl 19.

– Jag ser framemot att äntligen få göra ”Den stora branden” som vi har jobbat med i flera år, den största produktionen sedan jag kom hit. Insamlandet av berättelser, genomgången av allt material från media och alla dessa intervjuer som dramatikern Jerker Beckman har gjort kommer äntligen att iscensättas! Dessutom kommer Rebecka Cardoso att tolka Shakespeares ”Romeo och Julia” i en avskalad, modern version. Det ska bli spännande att se hur hon förnyar denna klassiker, säger Niklas Hjulström.

Romeo och Julia – premiär 15 september (Kulturnatten)

Spelas 15 september – 18 november

– Rebecka har under lång tid arbetat med både nyskriven dramatik och klassiker, både för barn och vuxna, så det ska bli väldigt spännande att se hur hon arbetar fram ”Romeo och Julia”. Ensemblen kommer att kompletteras med elever från Västerås Kulturskola, vilket vi har väldigt goda erfarenheter av sedan tidigare, senast i succén ”Robin In The Hood”, säger Niklas Hjulström.

En av våra mest älskade pjäser är fortfarande lika aktuell. Han förväntas slåss och dominera och hon förväntas underkasta sig. Romeo och Julia möts i sin längtan bort från en våldsam värld. Tillsammans tar de kampen för förändring och vägrar ge upp hoppet om ett annat liv. Men finns det en väg ut?

På scen:
Anders Larsson musiker och skådespelare på Västmanlands Teater
Bodil Malmberg skådespelare på Västmanlands Teater
Cicilia Sedvall skådespelare på Västmanlands Teater
Måns Clausen skådespelare som spelar på Västmanlands Teater under 2018, just nu aktuell i ”Blommassakern”
Mårten Svedberg skådespelare som du senast såg i teaterns ”Robin in the Hood”
Nina Rudawski skådespelare som spelar på Västmanlands Teater under 2018, just nu aktuell i ”Blommassakern”

Medverkande ungdomar Wilma Claesson, Stina Sundlöf, Stina Harder, Erik Nordebrink Pihl och Ludvig Velander från Kulturskolan
Teaterlärare TinaMaria Ranaxe

Manus William Shakespeare
Översättning Göran O Eriksson
Regi och bearbetning Rebecka Cardoso
Scenografi och kostym Agnes Östergren
Ljusdesign Mira Svanberg
Kompositör och ljuddesign Safoura Safavi
Maskör Jessica Hedin

Den stora branden – premiär 20 oktober

Spelas 20 oktober – 2 december

– När vi startade arbetet med att samla in berättelser om branden 2014, kände vi ju direkt att det var viktigt för västmanlänningarna. Att nu, två år senare, få regissera den här otroligt dramatiska berättelsen känns hisnande. Alla som på något sätt berördes av händelserna, bör se den här föreställningen om hjältemod, kärlek och rädsla. Det känns också roligt att kunna hälsa en gammal vän, Jacob Ericksson, född i Sala faktiskt, välkommen till teatern, säger Niklas Hjulström.

Just den dagen i slutet av juli vet ännu ingen om att den där lilla gnistan är början på en av vår tids största brandkatastrofer. Att värmen, blåsten och torkan ska ge elden en sådan ursinnig kraft att den ska förinta platser där människor växt upp, lekt och älskat. Den stora branden är fiktion men baseras på verkliga händelser och berättelser. En berättelse om vad som händer när katastrofen kommer. Om rädslan, förtvivlan och sorgen, men också om modet, beslutsamheten och tankarna som uppstår när allt ställs på sin spets. Om naturen och människan, om livet och döden och om en nästan osynlig skogsstig utanför Virsbo.

På scen:
Västerås Kammarkör en kammarkör som varit aktiv sedan början av 50-talet och som har framgångar vid flera internationella körtävlingar, bland annat i Irland och Österrike under ledning av dirigenten Fredrik Winberg
Jacob Ericksson skådespelare som har gjort flertalet stora filmer, däribland ”Adam & Eva”, ”Tsatsiki, morsan och polisen”, ”Män som hatar kvinnor”, ”Flickan som lekte med elden” och ”Luftslottet som sprängdes”
Anders Larsson musiker och skådespelare på Västmanlands Teater
Andreas Kullberg musiker och skådespelare på Västmanlands Teater
Bodil Malmberg skådespelare på Västmanlands Teater
Cicilia Sedvall skådespelare på Västmanlands Teater
Mårten Svedberg skådespelare som du senast såg i teaterns ”Robin in the Hood”
Måns Clausen skådespelare som spelar på Västmanlands Teater under 2018, just nu aktuell i ”Blommassakern”
Nina Rudawski skådespelare som spelar på Västmanlands Teater under 2018, just nu aktuell i ”Blommassakern”
Slaven Spanovic skådespelare som du känner igen Västmanlands Teater och Acting for Changes ”HOPE”

Dramatiker Jerker Beckman
Regi Niklas Hjulström
Musik Andreas Kullberg
Scenografi och kostym Julia Przedmojska
Ljusdesign Patrik Bogårdh
Maskör Cais-Marie Björnlod

Parkteater

Vecka 33-34
Onsdagen 15 augusti inleds en fullspäckad höstsäsong med att teatern flyttar ut i parken. Då spelas föreställningar onsdag-söndag vecka 33 och torsdag-söndag vecka 34, helt kostnadsfritt, för alla. Packa picknickkorgen så ses vi i Stadsparken/Teaterparken!

Hur långt når Alfons?
Av Boulevardteatern
15 augusti
Alfons funderar, från sitt finurliga håll på: Vad är en människa? Hur långt når våra humör, handlingar och hugskott? Var tar själva Alfons slut? Värmen som hans kropp ger så att katten Pussel gärna ligger på stolen där han satt, är inte det Alfons värme? Och Luften han andas ut? Och spottet han spottar på gatan som räddar livet på små små krypingar? Alfons tankar hittar inget slut …

Stand up med Carl Stanley
16 augusti
Carl Stanley är en 22-årig stand up-komiker tillika stjärnskott som tills nyligen turnerade med sin soloshow ”Ärligt talat”, som senare köptes av SVT. Har drygt 44 000 prenumeranter på YouTube.

Allsång i parken med VLT
17 augusti
Kom och sjung med när VLT håller allsång. Det blir en kväll med sång och musik i glädjens tecken.

Popo och Nalle Clown
18 augusti
Nalle har precis varit i Indien med Clowner utan gränser för att tillsammans med sin indiske kollega Rupesh Tillu spela föreställningen “Popo och Nalle Clown” för barn och familjer i Mumbais red light district. De har sedan fått residens i Tyskland för att skapa en föreställning på 45 minuter, baserat på materialet från Mumbai. Den föreställningen spelar de på Parkteatern.

Ur ”Decamerone” Romeo & Julia Kören 
19 augusti
”Decamerone” är en rad dramatiserade noveller ur Giovanni Boccaccios berömda verk med samma namn interfolierade med sånger av den italienska 1500-talskompositören Orazio Vecchi med flera.

Sofia Källgren & Carina E Nilsson
23 augusti
Sofia Källgren är en av våra mest mångsidiga och folkliga artister. I över 20 år har hon turnerat och gjort konserter både i Sverige och utomlands. Hon har bland annat framfört Phantom of the opera-duetten med Michael Ball i Royal Albert Hall. Carina E Nilsson har tusentals spelningar i bagaget, och med cirka 250 spelningar om året kan man nog utan att överdriva säga att hon är en av landets absolut mest anlitade och uppskattade pianister. I denna duo kan vi räkna med en kväll fylld av vackra toner.

Carin i samtal 
24 augusti
Hon har spelat i Les Misérables och Mamma Mia! Hon har gjort krogshower med Siw Malmkvist och Lasse Berghagen, hon har gjort revy med Bosse Parnevik och hon har varit med i REA-gänget i tio år. Men de flesta av oss kanske känner igen henne som Cilla i komediserien c/o Segemyhr eller som Sol-Britt i Ack Värmland. Möt Sussie Eriksson!

Min mammas dotter, Maria Nohra
25 augusti
Min mammas dotter handlar om en ung tjejs uppväxt i Sverige. Personliga händelser ur Marias liv kontras med riktiga knockouts! En komisk och känsloladdad monolog om att växa upp med en mamma som bryter mot det svenska samhällets oskrivna regler. Om kärleken till en mamma som slåss med en toffla, tvingar en att ta med sina kusiner på första dejten och som inte kan gå in i en affär utan att pruta.

Sala Storband
26 augusti
Sala Storband har funnits sedan 1975 och har sedan start spelat med många kända namn som Hayati Café, Meta Roos, Lill-Babs, Roger Pontare, Janne Schaffer och Victoria Tolstoy för att nämna några. Bandet får avsluta Parkteatern med svängig storbandsjazz.

Soppteater

Den 12 september kl 12 är det dags för soppteater igen. Under hösten får vi avnjuta, förutom fantastiska soppor av alla de slag, även teater, dockteater, stand-up, musik och dessutom en helt hemmagjord soppa med Niklas Hjulström och Andreas Kullberg – ”Game of Poems – the songs of Westeros”. Soppteatern spelas på onsdagar kl 12.

Bergman, en stand-up 
12 och 19 september
Han lanserade den svenska ångesten och vidgade definitionen av schack. Bergman – världsberömd filmskapare, legendarisk teaterregissör och enastående författare. På vilket sätt kan vi använda oss av hans verk idag? En prästson som intresserade sig för djävulen och förvarade sina demoner i frysen.
På scen Anna Pettersson.

Vilken ålder! 
26 september och 3 oktober
Hur gammal är du egentligen? Är du 70, men känner dig som 40? Hur ser du på tid? Slungas du runt i cirklar eller är du på linjalen? Ålderskrisen, vad gör vi åt den? Olika röster hörs som talar om deras syn på att tiden går, ålder och minnen. Anna och Jenny ger liv åt rösterna med dockspel, skådespeleri och rörelse.
På scen Anna Thorén Mörnerud och Jenny Bjärkstedt

My favorite flops
10 oktober
En musikalkabaret fylld av hits som bara råkade vara med i fiaskon. Bli guidad genom flopparnas underbara värld, med några av de bästa sångerna du aldrig hört samt vansinniga berättelser om showerna och varför det gick som det gick. Som bonus får du några hits du inte visste kom från en flopp.
På scen Johan Rudebeck och Eric Skarby

En Frid(a) för själen
17 oktober
En tribute till Anni-Frid Lyngstads musik – från 60-talet då hon sjöng i dansorkestrar i Sörmland till Hylands Hörna och vidare på världsturné med ABBA och en solokarriär under 80-90-talen. Tillsammans blir sångerna som en energifylld resa genom hennes liv.
På scen Anna Bromee

Djävla karl!!!
24 oktober
I denna poetiska, komiska och känslostarka föreställning får vi möta Strindberg, nergången och ensam. Han berättar för oss om sitt liv, om sin mamma och pappa och om sina tre före detta fruar. Han talar om hur det är att vara författare. Och om hur förträfflig han är, om sin kärlek och om sina kvinnor.
På scen Lennart R Svensson

Fogelstad – fem kvinnor, fem viljor, en tanke
31 oktober
Detta är berättelsen om människorna och tiden på Sveriges första kvinnliga medborgarskola. Fogelstad startade 1925 – fyra år efter att kvinnlig rösträtt införts. Kvinnorna i ledningen tyckte olika om mycket men hade ett gemensamt mål – att kvinnor ur alla samhällsklasser skulle få möjlighet att utbilda sig. Vi har idag mycket att tacka dem för.
På scen Anna-Lena Hemström

Det mest förbjudna
14 november
När slutar en upp med att vara en spännande, attraktiv kvinna och blir en kåt kärring istället? Kåt och inte ung, det är alltså fult det, men ibland känns det till och med som lycka. Fast nog är det väl bra sjaskigt att göra en föreställning om det. Jo, men för de flesta är livet sjaskigt, faktiskt, och de skiter i att duka vackert.
På scen Ewa Edwall, Amanda Andréas, Erik Björksten, David Andréas

Game of Poems – the songs of Westeros
7 november och 21 november
Med dikter och texter av Västeråsanknutna skribenter i ena handen och ett antal musikinstrument i den andra, kastar vi oss ut i en mer eller mindre improviserad timme. Viskande, tröstande, jublande ord blandas med sköra toner och dunkande beats.
På scen Andreas Kullberg, Niklas Hjulström

 

Carin i samtal

Carin Hjulström tar över samtalet på teatern! Det som tidigare hette ”Dan i samtal”, under ledning av Dan Linder, tas nu över av Carin Hjulström och byter därför namn. Det första samtalet bjuds på Parkteatern i Teaterparken/Stadsparken helt kostnadsfritt. Och då får vi möta Sussie Eriksson, känd från bland annat ”c/o Segemyhr” och ”Ack Värmland”.

24 augusti kl 18 (Parkteatern)
De flesta av oss kanske känner igen henne som Cilla i komediserien c/o Segemyhr eller som Sol-Britt i Ack Värmland. Möt Sussie Eriksson!

21 september kl 18
Han är en hårdrockande chefredaktör för sju tidningar och han brinner för publicistiska frågor och yttrandefrihet. Möt Daniel Nordström!

26 oktober kl 18
Han har vunnit prestigefulla Luciano Pavarotti Award och nu senast såg vi honom som Jonathan i Kungliga Operans uppsättning av Dracula. Möt Joel Annmo!

30 november kl 18
Hon är skaparen av Mirjam och Hervor i Svinhugg-serien och bor i Västerås under vintern, våren och hösten. Möt Marianne Cedervall!

Mer på Västmanlands Teater hösten 2018

Som alltid lockar Västerås Improvisationsteater till skratt med föreställningar som Teatersport, Bibberibopp och Talang. Och i november får vi besök av Lennie Norman som efter 27 år, gör sin egen stand up-show igen, nämligen ”Gubbvarning Live!”. Under Kulturnatten öppnar vi med ”Romeo och Julia”-premiär kl 15 men håller öppet med flera överraskningar till kl 23.

Som press är du självklart välkommen att närvara, men meddela Anders Ericsson (kontaktuppgifter nedan). Önskar du en intervju med någon i ensemblen, meddela även detta. Alla kommer inte finnas på plats under vårsamlingen.

Bilder Soppteater
Bilder Carin i samtal

För mer information, kontakta:
Anders Ericsson
anders.ericsson@vastmanlandsteater.se
021-470 41 07

Kommentera