Nu släpps biljetterna till vårens föreställningar på Västmanlands Teater!

20 november 2018

Fredag 23 november, på självaste Black Friday, släpper Västmanlands Teater biljetterna till vårens fullspäckade repertoar. Den här gången sker biljettsläppet på Västerås Tourist Center med representanter från teatern på plats. Kl 9 öppnas dörrarna för allmänheten och vid samma tidpunkt släpps biljetterna även på webben.

Efter en höst av lysande recensioner, fantastiska reaktioner och extrainsatta föreställningar, blickar vi nu ut mot en minst lika spännande vår med ett program som passar alla åldrar. Både vuxna och barn är välkomna till huset när det spelas allt från klassiskt äventyr till fiktivt drama om människorna bakom arbetarrörelsens och kvinnorörelsens framväxt i Sverige.

Våren bjuder också på fler soppföreställningar i Teatercaféet, samt fler spännande personer som gästar Carin i samtal. Nytt för den här gången är Musik i samtal – en Tophits-kväll med musikerna Anders Larsson och Andreas Kullberg. Självklart ser vi också fler gästspel under våren, däribland Västerås Improvisationsteater, FörvandlingenDon Quijote och Solala – köket på turné.

En världsomsegling under havet

Premiär 9 mars

av Carolina Frände efter Jules Vernes roman

När professor Arronax, butlern Conseil och valharpuneraren Ned Lang kastas överbord räddas de ur vattnet av den gåtfulla Kapten Nemo, och tillfångatas på undervattensbåten Nautilus. Ubåten tar dem med på en äventyrsresa där de utmanas både i mötet med varandra och med mysterierna under ytan. Precis som i Jules Vernes berättelse ställs också̊ frågan om hur vi människor påverkar världshaven och vår jord.

– Från skogsbränder och heta sommardagar, till skeppsbrott och äventyr i havsdjupen. Från beskrivningen av en katastrof, där konsekvenserna av människans naturpåverkan blev obehagligt tydliga, till en berättelse som utspelar sig i våra kanske allra mest hotade områden, världshaven, säger Niklas Hjulström.

Spelas 9 mars — 13 april

På scen: 

Marika Lagercrantz Välkänd skådespelare på den svenska teaterscenen, såväl som inom film- och tv. Har bland annat varit verksam vid Stockholms stadsteater, Riksteatern och Dramaten samt medverkat i ett par 80-tal film- och tv-produktioner.
Bodil Malmberg Skådespelare på Västmanlands Teater sedan 1998. Har bland annat medverkat i Blommassakern och Den stora branden på Västmanlands Teater.
Mårten Svedberg Skådespelare som bland annat medverkat i Robin in the hood och Den stora branden på Västmanlands Teater.
Mattias Redbo Skådespelare och musiker som bland annat medverkat i Projekt Simone Weil.
Sergio De Souza dansare
Teaterlinjen, Västerås Kulturskola

Teaterlärare Kulturskolan TinaMaria Ranaxe
Regi Hugo Hansén
Scenografi och kostym Annsofi Nyberg
Ljusdesign Miriam Helleday
Koreograf och kompositör Ambra Succi
Maskdesign Erika Nicklasson

Florrie

Premiär 22 mars

Av Kjell Sundstedt

I den varma sommarkvällen sitter Florrie Hamilton, den sista kvarvarande av systrarna på Högfors och väntar på författarinnan och kvinnosakskämpen Emilia Fogelklou. Fogelklou ska hyra på herrgården men när det knackar på dörren är det inte Emilia utan Harry Pettersson, arbetarrörelsens starke man på bruket. Han har en viktig fråga att ställa, till både Florrie och Emilia. Föreställningen Florrie utspelar sig i hjärtat av Västmanland. Här sker ett fiktivt och dramatiskt möte mellan två starka människor, där frågan om vad som egentligen är viktigt i livet ställs på sin spets.

– Kjell Sundstedt har skrivit en spännande fantasi som berör inte bara framväxten av svensk arbetarrörelse och kvinnorörelse, utan också̊ två̊ livsöden på̊ gränsen mellan igår och idag, säger Niklas Hjulström.

Spelas 22 mars — 9 maj

På scen:

Cicilia Sedvall 
Skådespelare på Västmanlands Teater. Har tidigare bland annat medverkat i Broarna i Madison County och Den stora branden på Västmanlands Teater.
Måns Clausen Skådespelare som tidigare bland annat medverkat i Den stora branden på Västmanlands teater.
m.fl.

Regi Niklas Hjulström
Scenografi och kostym Linn Westin
Ljusdesign Anders Lundkvist

Soppteater
Spelas 30 jan — 10 april

I vår tar vi återigen fram de rykande soppskålarna när Teatercaféet bjuder på färska lunchföreställningar. Först ut i soppledet är Kom igen, Caritha!– en berättelse om livet som går och det bråddjup som öppnar sig i medelåldern. Därpå bjuds det på tankeväckande skräckteater när Björn Dahlman och Stefan Sandberg tar sig an senromantikens skräckmästare – Edgar Allan Poe. Under våren får vi också smaka på hemlagad soppföreställning när Niklas Hjulström och Andreas Kullberg ger sig in i en improviserad timme i dikternas, texternas och musikens värld.
Kom igen, Caritha!
30 januari 

Kom igen, Caritha!är en berättelse om livet som går och det bråddjup som öppnar sig i medelåldern. Vem blev jag? Vem vill jag vara nu? Musik går som en röd tråd genom showen som är fylld med drastisk humor, sorg, vemod och hoppfullhet. På scen Carina Jingrot.

Det skvallrande hjärtat och andra berättelser av Edgar Allan Poe 
6 februari

Suggestiv skräckteater – hur låter det? Vågar du? Vår rädsla för förändring, för det okända och för vårt eget innersta är temat för detta allkonstverk när Bananteatern och scenkonstkollektivet Terra Nullius tar sig an den klassiska senromantikens skräckmästare och stilbildare – Edgar Allan Poe. På scen Björn Dahlman och Stefan Sandberg.

Flyga högt
13 februari

Hur långt sträcker sig den fria viljan? Så långt att en människa får besluta om sitt eget slut? Vera, 80 år, sätter det på sin spets när hon tar flygcertifikat med målet att landa planet i havet, just som solnedgången är som vackrast. På scen Åsa Eek Engquist.

Den starkare av August Strindberg 
20 februari

Karriären eller hemmet? Tala ut eller tiga ihjäl? Stanna eller gå? På julaftons kväll möts två kvinnor – de är väninnor, kollegor och rivaler. I en kamp om kärlek, arbete och frihet är en av dem den starkare, men vem? En alldeles unik clownföreställning för vuxna om livsval och dess konsekvenser. På scen möter vi Karin Bergstrand Camilla Persson.

Selmas samlade vrede
6 mars

En annan sida av sagotanten Selma Lagerlöf bjuds det på under denna starka musikmonolog. Vi får möta barnet, tonårsflickan, studenten och kvinnan som är beredd att göra avkall på precis allt för att få skriva. På scen Görel Crona, Anna Boman Hald och Sabina Agnas.

Föregångerskan 
13 mars

Hundraårsjubileet av den kvinnliga rösträtten är här! En monolog som med humor och frenesi berättar en historia om kampen för kvinnlig rösträtt, en rättighet vi ofta tar för given idag. Men hur var det då – för hundra år sedan – mitt i den brinnande kampen? På scen Catherine Westling.

Ja tack!
20 mars

Musikteatern Ja tack! utgår från Sonja Åkessons poesi och den livslust som gömmer sig i hennes underfundiga texter. Med en cello som klangbotten lyfts hennes ömsinta röster fram i vardagens tristess. På scen Sanna Källman och Fia Adler Sandblad.

Änglaknäpp 
27 mars

Smeden och fiolspelmannen Bjurbäcken älskar sin fiol och musicerandet lika mycket som sin hustru Anna-Greta. Men när väckelserörelsen kommer till bruket ändras allt. På scen Lars Hjerner, en fiol och en gitarr.

En kort resa tur och retur
3 april 

En fantasieggande och rolig föreställning genom skiftande musikaliska och poetiska landskap. Skådespelaren och regissören Marika Lagercrantz är vår reseguide. Hon eskorterar oss med skön poesi och roliga texter, medan pianisten och kompositören Elise Einarsdotter genom musiken hintar om vårt mål. På scen Marika Lagercrantz och Elise Einarsdotter.

Game of Poems 
10 april

Med dikter och texter av västeråsanknutna skribenter i ena handen och ett antal musikinstrument i den andra, kastar vi oss ut i en mer eller mindre improviserad timme. Viskande, tröstande, jublande ord blandas med sköra toner och dunkande beats. På scen Andreas Kullberg och Niklas Hjulström.

Carin i samtal
Spelas 25 jan – 26 april

Samma Carin – fyra nya gäster i nyfikna samtal. Carin Hjulström bjuder under våren in till fyra fredagar där samtal och musikaliska aha-upplevelser från Andreas Kullberg och Anders Larsson står i fokus.

25 januari
Med program som ”Existens”, ”Döden, döden, döden” och ”Meningen med livet” har Anna Lindman, journalist och programledare, tagit sig an frågor vi många gånger backar för att prata om.

22 februari
Fantastiska framgångar och hårda slag. Förbundskapten med OS-guld, framgångsrika klubbuppdrag men också hårda slag och svek när VIK gick i konkurs tidigt 2000-tal. Möt Curre Lundmark!

29 mars
Tidningen The Times har kallat henne ”One of Scandinavia’s best crime writers”. Mari Jungstedt gick från nyhetsankare till kriminalromansförfattare och hennes specialitet är ö-baserade brott. Räkna med spänning i rummet när Carin möter Mari Jungstedt.

26 april
Tidigare samtalsledaren för Dan i samtal tar nu plats på andra sidan i ett nyfiket samtal om vårt språk. Möt Dan Linder!

Musik i samtal 
10 maj

Under fyra år har Dan Linder och nu Carin Hjulström samtalat med gäster med mer eller mindre stark anknytning till Västmanland. Varje gång har det framförts musik som antingen har valts av eller haft anknytning till gästen. De allra flesta gånger är det konstellationen Andreas Kullberg och Anders Larsson som utmanat publiken med sina halsbrytande tolkningar.

Nu gör vi en Top Hits-kväll där Andreas och Anders med gäster framför de allra mest spännande, rörande och roliga bidragen. Denna kväll utgör också en grand finale för vår musikaliske trotjänare Anders Larsson, som går i pension efter nästan 40 år som musiker på teatern.

På scen Andreas Kullberg, Anders Larsson
Plats Stora scen
Längd 1 timme och 30 min inkl paus

Florrie på turné

Under våren åker Florrie på turné runt om i Västmanland.

Turnéprogram: 

Tisdag 2 april – Norberg, Teaterbiografen 19:00

Onsdag 24 april – Fagersta, Svea Salongen 19:00

Fredag 26 april – Kungsör, Kungsudden 19:00

Torsdag 2 maj – Sala, Blå salen 19:00

Fredag 3 maj – Hallstahammar, Hammarteatern 19:00

Söndag 19 maj – Västerås, Medborgarhuset 15:00

Onsdag 22 maj – Köping, Himmeta bygdegård 19:00

Torsdag 23 maj – Surahammar, Virsbo konsthall 19:00

Lördag 25 maj – Västerås, Råby Centrum 15:00

Söndag 29 maj – Västerås, Café Anund 18:30

Florrie Hamilton var inte bara en Västmanlandsprofil, hon var också moster till publicisten och lyriken Olof Lagercrantz. I samband med turnéföreställningarna, samt onsdagen den 10 april på Lilla scen, hålls ett publiksamtal med Olofs dotter, Marika Lagercrantz.

Mer på Västmanlands Teater våren 2019
Som vanligt får Västmanlands Teater besök av olika gästspel under våren. Vi ser bland annat föreställningen Förvandlingen som spelas både på svenska och på finska (Muodonmuutos), och Don Quijote — en föreställning på arabiska som textas till svenska.

Förutom det får vi besök av den vokala powertrion Solala – Köket på turné. Här ges en konsert med intim hemma-hos-känsla. Självklart ser vi också mer av Västerås Improvisationsteater när de fortsätter att kasta sig ut i vilt improviserade scener.

Vill du recensera en föreställning, göra inslag/intervju eller har övriga frågor om vårens program?

Kontakta:

Madeleine Viitasalo
madeleine.viitasalo@vastmanlandsteater.se
021-470 41 07

Kommentera