Full fart på Västmanlands Teater i vår

15 maj 2018

Under maj och juni öppnar Västmanlands Teater upp sina scener för flera aktörer i Västerås. Sex olika föreställningar, och dessutom öppna repetitioner, får plats i programmet innan semestern drar igång.

– Det finns så många teater- och scenkonstgrupper i länet som förtjänar tillgång till såna scener som de vi har på teatern. Och nu, när ”Taube today” spelas i Uppsala och ”Blommassakern” bara har några få föreställningar kvar, får vi plats, både i lokaler och program, säger Niklas Hjulström, teaterchef på Västmanlands Teater.

Förutom gästspelet ”Spring, Uje, spring”, med Uje Brandelius kommer Västerås Kulturskola, DraóThea och Mälardalens Högskola att samsas om scenerna.

Kulturskolan bjuder in till två föreställningar. Den ena är ”DNA” som handlar om ett gäng ungdomar som gör något riktigt hemskt, den andra är ”Och så levde de lyckliga…” som spelar vidare på de kända Disneyprinsessornas liv.

DraóThea presenterar ”Tyll & Bromsklossar” som utspelar sig 1954 och som handlar om ungdomarna på Siwmanska skolan. Där rektorn styr allt. Tror hon.

– Det ska bli spännande och kul att se hur DraóThea och Västerås Kulturskola kommer att samsas om korridorerna på teatern – vi räknar med att inte mindre än 50 ungdomar kommer att vistas här. Vår tekniska producent, Viktor, sliter sig i håret för att få ihop alla loger som behövs, förklarar Niklas Hjulström.

I juni presenterar Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola ”Riddartornet”, en helt ny opera baserad på Stagnelius gastkramande drama Riddartornet från 1822. Operan har tagits fram i samarbete med Vadstena–Akademien.

Vid två tillfällen i vår har du dessutom möjlighet att följa repetitionsarbetet av Romeo och Julia som har premiär i höst. En av våra mest älskade pjäser som fortfarande är lika aktuell.

Spring, Uje, spring
Välkommen till en självbiografisk popmusikföreställning av och med Uje Brandelius. Om hur livet tar vändningar du inte kunde fantisera om. Om vad du måste hinna innan du dör. Och vad du inte måste hinna.
Spelas 4 maj kl 18.

DNA – Västerås Kulturskola
Ett gäng tonåringar från ett problemområde gör något hemskt, verkligen hemskt. De leder Adam, en ung kille med behov av att vara med, ut på farliga vägar. När Adam förolyckas och är borta, hittar gruppen ett sätt att peka ut en oskyldig brevbärare som våldsam pedofil. Det ser ut att lyckas ända tills Adam, skadad och mager av svält, dyker upp igen, veckor senare. Nu finns det bara ett sätt att förtiga sanningen.
Spelas 18 maj kl 19, 20 maj kl 18 och 22 maj kl 16.

Och så levde de lyckliga… – Västerås Kulturskola
Askungen har släppt en självhjälpsbok om att vinna lycka genom vara god mot dem som gör en ont. Snövit har gjort sig till ägare för de sju dvärgarnas gruva, ökat arbetstakten och tagit ut miljardvinster. Ariel har precis blivit människa genom avancerad plastikkirurgi. Hennes bröllop står för dörren. Men så inträffar en fruktansvärd olycka som ställer allt på ända och tvingar en efter en att konfronteras med sina livsval. För vad händer när de nödställda, impopulära styvsystrarna inte har någon annan stans att ta vägen än till Askungens dörr? Hur ska Snövit hantera två dvärgar som söker upprättelse? Och hur ska Ariel förstå sambandet mellan sin blivande mans ilska när hon längtar till havet och ett plötsligt utsläpp av förgiftat vatten?
Spelas 19 maj kl 15, 21 maj kl 19 och 23 maj kl 19.

Tyll & Bromsklossar – DraóThea
Året är 1954. Det är slut på det bekymmersfria livet med läxfria sommarkvällar, sovmorgnar, hångel i baksätet och rock ‘n’ roll. Nu börjar allvaret. Snart ringer klockan in till det sista läsåret på Siwmanska skolan. Där rektor Siw styr allt på hennes skola. Tror hon.
Spelas 19 maj kl 18 och 20 maj kl 15.

Riddartornet – Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola
Riddartornet, en helt ny opera baserad på Stagnelius gastkramande drama Riddartornet från 1822 som handlar om den eviga kampen mellan förnuftet och driften. Operan har världspremiär och uruppförs av kammaropera–och kammarmusikstudenter från Mälardalens högskola, i samarbete med Vadstena–Akademien och med stöd av Västmanlands Teater.
Spelas 12 juni kl 19 och 14 juni kl 19.

Romeo och Julia
Under de senaste åren har Västmanlands Teater erbjudit öppna repetitioner för att öppna upp teaterhuset och visa hur ett repetitionsarbete kan se ut. På det viset får fler möjlighet att kunna följa hur en föreställning växer fram. Den 30 maj och 13 juni kan du se två repetitioner från en av våra mest älskade pjäser. Där han förväntas slåss och dominera och hon förväntas underkasta sig. Romeo och Julia möts i sin längtan bort från en våldsam värld. Men finns det en väg ut?

Här hittar du pressbilder.

För mer information,
Anders Ericsson
anders.ericsson@vastmanlandsteater.se

Kommentera