När den gamle Algot dör en kall vinternatt, flyttar barnbarnet Dora med fästmannen Valle in i stugan i byn Gusselhyttan. Snart står det klart för grannarna Dick och Babben att det inte längre är lika självklart att de kan hämta vatten i Algots brunn…
Detta är upptakten i denna milt galna komedi, i regi av teaterchef Niklas Hjulström. För manus står författaren Sven Olov Karlsson, som också gör dramatikerdebut.
– Sven Olov Karlsson, den främsta nu levande västmanlandsskildraren, har skrivit en igenkänningsbar historia där kulturkrockar, listiga manövrar och maktspel blir en komisk karusell. Men här finns också ett djupare tema – vår tids stora klimatutmaning, berättar Niklas Hjulström.
Trots sin humor sätter Det stora vattenkriget fingret på just detta, och att tänka hållbart är faktiskt något som fått genomsyra även det konstnärliga arbetet.
– Vi har till exempel skapat lättare scenografi för att kunna använda ett mindre fordon när föreställningen går på turné i länet i vår. Det har varit en utmaning, men det var dags att ta nästa steg i vårt hållbarhetsarbete och i denna produktion går vi ”all in”. Det känns ärligt, säger Niklas Hjulström.
Ensemblen består av Årets västmanlänning Cicilia Sedvall och Fedelia Malmgren Nesi – båda senast aktuella i Kameliadamen, Arman Fanni – aktuell på teatern i Världen bortom orden 2023, samt Omid Khansari – bland annat känd för sin roll som Fjosok i TV-serien Ronja Rövardotter.
– Det är ett härligt gäng att samarbeta med, och bakom scen är det i princip en ”in-house”-produktion där teaterns ordinarie medarbetare står bakom till exempel kostymdesign, scenografi, ljusdesign och musik, berättar Niklas Hjulström.
För den som är en tvättäkta västmanlänning eller i största allmänhet är förälskad i teaterns lokala historier – eller rentav i Årets västmanlänning Cicilia Sedvall – är vårens mest västmanländska föreställning ett absolut måste! Så mycket mer Västmanland än så här blir det knappast.
Det stora vattenkriget har premiär 25 januari 2025 på Västmanlands Teaters Lilla scen, och spelas fram till och med 28 februari 2025.
Föreställningen går på turné i Västmanland maj 2025.
LÄS MER OM DET UNIKA HÅLLBARHETSARBETET MED FÖRESTÄLLNINGEN