Cicilia Sedvall om TGVS och samarbetet med Limits

01 mars 2016

cicilia_sedvall

Inför premiären av Limits passade vi på att byta några ord med skådespelaren Cicilia Sedvall. Cicilia är just nu föräldraledig från jobbet som skådespelare, och har under ledigheten startat upp gruppen Tillsammans gör vi skillnad (TGVS). I samband med Limits som har världspremiär 19 mars hos oss kommer TGVS vara en del av en kringaktivitet som rör temat kring föreställningen – gränser & flykt. För arbetet med TGVS blev Cicilia i år utnämnd till Årets Västeråsare.

Hej Cicilia! Kan du berätta om vad TGVS gör?
– Vi har olika delar i vår verksamhet. En del är att vi samlar in kläder, skor, leksaker och hygienartiklar som vi sorterar upp. Sen kan t.ex. en verksamhetschef från en flyktingförläggning lägga en beställning via vår hemsida. Våra volontärer packar ihop beställningarna och levererar. Vi finns också tillgängliga för HVB-hemmen, dvs. ensamkommande flyktingbarn, och för flyktingar som bor hos släkt och vänner som behöver hjälp. Det kan också vara t.ex. fotbollsföreningar som har startat fotbollsträningar för nyanlända, och då behöver hjälp med att skaffa träningskläder. Vi hjälper de som behöver, helt enkelt.

Den andra delen i verksamheten handlar om att försöka komma med lösningar på de största problemen ute på flyktingförläggningarna: bristen på information och passivitet. Därför satsar vi på att hitta på olika aktiviteter. Vi tror på att göra saker tillsammans, och att få möta varandra i ögonhöjd. Så det handlar inte bara om att skapa aktiviteter för asylsökande. Alla är välkomna! Kom! Det är när vi möts på riktigt som vi upphör att vara främlingar, om man bara vågar säga hej.

Vad för aktiviteter kan det handla om?
– Vi har t.ex. ett Sy– och stickcafé och vi anordnar familjedagar. Men en viktig del är att det här handlar om integration. Inte bara för flyktingar, utan även för svenskar. Vi behöver också integreras med det nya Sverige och med varandra. Vi försöker ha ett ”50/50-tänk” som innebär att vi strävar efter att ha 50% asylsökande och 50% icke-asylsökande på våra aktiviteter, just för att skapa möten.

Hur ser du på framtiden för TGVS?
– Vi är i ständig utveckling, och drömmen är att få skapa ett allaktivitets-hus, ungefär som Fryshuset i Stockholm där vi skulle kunna samla alla delar vi jobbar med.

Och nu kommer ni vara en del av Limits som har världspremiär här på Västmanlands Teater 19 mars. Berätta om det!
– I foajén på Västmanlands Teater kommer vi ha utställningar. Vi kommer låna alster som kvinnorna har gjort på sy– och stickcaféet jag berättade om tidigare, och visa upp. Sen har vi också bildat ett litet team som kommer att producera saker som kommer säljas i en liten shop i foajén. Sakerna som säljs i shopen, kommer vara sydda av textilier från vår insamlingsverksamhet. Vissa kläder vi tar emot kanske har fläckar som inte går bort, eller är för trasiga så vi inte kan lämna det till någon. Men vi kan ju däremot använda knappar, dragkedjor och tygstycken från dessa plagg, för att skapa nya saker. Så det är av det materialet som alsterna i foajéshopen kommer vara gjorda av. Pengarna som kommer in från det vi säljer i shopen går till TGVS, men vi kommer helt oavkortat skänka vidare pengarna till andra hjälporganisationer som jobbar nere på plats vid gränserna, t.ex i Grekland, eller till de organisationer som hjälper flyktingar i Libanon. Kvinnorna som gör de här sakerna till shopen ville så gärna ge något tillbaka, så de tyckte att skänka vidare pengarna kändes jättehärligt.

Foajéshopen kommer vara öppen i samband med Limits-föreställningarna på Västmanlands Teater.
Se alla föreställningsdatum här.
Till TGVS hemsida

Kommentera