Inför besöket

Teater är en upplevelse som ska kunna upplevas av alla. Västmanlands Teater arbetar aktivt med att göra vår teater så tillgänglig som möjligt. För dig som har frågor inför besöket, har vi försökt besvara så många som möjligt på denna sida. Behöver du mer information är du välkommen att kontakta vår reception på 021-470 41 00 eller e-post receptionen@vastmanlandsteater.se

Hitta till Västmanlands Teater

Västmanlands Teater är beläget i centrala Västerås, på Slottsgatan 11.

Från centralstationen:
Vasaparken ligger precis bredvid centralstationen. När du kommer till parken, tar du vänster tills du är på framsidan av Västerås Stadshus. På andra sidan Svartån ser du teatern. Korsa Slottsbron och du är framme.

Parkering:
Det finns ett flertal parkeringar nära teatern.

Tillgänglighet

Teatern ska vara tillgänglig för alla och vi har därför entréer försedda med ramper och ledstänger samt hissar, toaletter och parkeringar anpassade för dig med funktionshinder. För att komma in till teaterns Lilla scen krävs ibland ingång via biljettkassans entré. Meddela eventuella funktionshinder vid bokning av plats så får du rätt placering. Ledsagare får följa med utan kostnad om du bokar båda platserna samtidigt.

Ramper och ledstänger
Både Västmanlands Teaters biljettkassa och teaterentré är försedda med ramper och ledstänger. Behöver du hjälp med att komma upp för rampen, ring 021–470 41 00 några dagar innan ditt besök, så möter någon av våra publikvärdar upp dig.

Hiss
Västmanlands Teater är försedd med en hiss, som leder till Teatercaféet och Stora scens övre plan. För föreställningar på Lilla scen erbjuds en trapphiss. Har du behov av att komma in på samma våningsplan direkt, kontakta vår personal.

Toaletter
Det finns toaletter på båda våningarna (toaletter anpassade för dig med funktionshinder på nedre plan).

Garderober
Det finns obevakade garderober på båda våningarna där du kan hänga av dig din jacka.

Syntolkning och hörslingor

Stora scen, Lilla scen och Teatercaféscenen är utrustade med IR-hörselslinga. Du kan låna hörlurar eller en mottagare som används tillsammans med din hörapparat. Fråga någon av publikvärdarna på plats så hjälper de dig. Var snäll och lämna tillbaka mottagaren efter föreställning. Vi syntolkar vissa föreställningar, se respektive föreställning för att se när den syntolkas.

Hänsyn till allergiker
Var snäll och undvik starka dofter när du kommer till teatern, av hänsyn för allergiker.

Teatercafé

Teatercaféet har öppet när vi har föreställningar som har paus. Förboka gärna det du vill ha i pausen senast en kvart innan föreställningen börjar, för att undvika kö i pausen. I teatercaféet serveras ett delvis ekologiskt sortiment och du hittar bland annat: Fikabröd, matiga smörgåsar, chips, kaffe, te, ekologisk juice, vin och öl. Vill du förboka pausfika till ditt teaterbesök? Klicka här.

Biljettpriser

När du köper dina teaterbiljetter finns det en rad olika priskategorier att välja mellan. Här hittar du alla våra priskategorier och vad de innebär. Priserna varierar per föreställning, se respektive föreställningssida för exakta priser

Ordinarie pris är det ordinarie priset per teaterbiljett.
Under 26 år/ungdom vi har alltid ett rabatterat pris för dig som är under 26 år.
Pensionär vi har alltid ett rabatterat pris för dig som är pensionär.
Grupp, om minst 10 biljetter vid köp av minst tio teaterbiljetter får du en grupprabatt per biljett.
Scenpass för dig som är medlem i Riksteatern finns scenkonstrabatt på utvalda föreställningar.
Barn vi har alltid barnpriser för dig mellan 0–17 år.

Publikvärdar
Våra publikvärdar finns på plats vid alla scener och är till för att hjälpa publiken tillrätta. Har du några frågor eller synpunkter, tveka inte att fråga dem. Utöver att se till att du har en trevlig teaterupplevelse, är de även utbildade i hjärt- och lungräddning samt brandsäkerhet.

Defibrillator
På Västmanlands Teater finns en defibrillator för hjärt- och lungräddning att tillgå. Både publikvärdar och teknisk personal kan använda defibrillator.

Hotellsamarbete
På Best Western Plus Hotel Plaza och Best Western Hotell Esplanade i Västerås får du rabatterade priser mot uppvisande av din teaterbiljett vid incheckning. Boka direkt med hotellet på telefon: 021-10 12 00 och uppge bokningskod ”Teater”. Vardagar 10 % rabatt och helger 20 % rabatt.

Ordlista
Gå till ordlistan