Girls will make you blush

Spelas på Västmanlands Teater för skolor
13 januari- 20 februari 2015

Västmanlands Teater, Unga Klara och Carrasco Dance Company lyfter flickors pubertet

En flickas pubertet är hennes fysiska steg ut ur barndomen. Men vad är det som händer med flickor under puberteten? Vet vi? Vet hon? Pratar hon ens om det som håller på att hända? Är hon stolt över mensen, brösten – eller skäms hon? Och hur förhåller sig samhället till en flicka som utvecklas till kvinna? Är den kvinnliga sexualiteten så försiktig, skör och obefintlig som den målas upp? Varför är mensen så stigmatiserad och varför är den blå i tampongreklamen? Vad innebär det att ha mensvärk och att blöda mellan benen? Vad gör jag med mina för långa armar och mina begynnande bröst?
Slut på viskningar, missförstånd och ensam oro över att vara fel.
– Dags nu att tala högt och skamlöst!

Västmanlands Teater, Unga Klara och Carrasco Dance Company ger en dansteaterföreställning som pratar högt och tydligt om allt det som rör sig i huvud och kropp på flickor i puberteten.

Plats Lilla scen
Längd
  ca 90 minuter
Ålder  rek ålder från årskurs 7
Premiär 18 oktober 2014 på Unga Klara. Spelar i Västerås 13 januari – 26 februari 2015.

På scen Malin Cederbladh, Elin Hallgren, Rita Lemivaara, Sandra Medina, Ellen Nyman, Bianca Traum
Koreografi/regi Mari Carrasco, Gustav Deinoff
Scenografi/ljus Sven Dahlberg
Kompositör Dijle Neva Yigitbas (Neva Deelay)
Mask Daniela Krestelica
Manus Åsa Lindholm

Dagar som skolor i Västerås kan boka
Se Kulturbokningens hemsida

Dagar som länets skolor kan boka
V 4
Torsdag 22 januari kl 12.00 Antal barn och lärare 150

V 5
Onsdag 28 januari kl 12.00 Antal barn och lärare 150

V 6
Tisdag 3 februari kl 12.00 Antal barn och lärare 150

V 7
Torsdag 12 februari kl 12.00 Antal barn och lärare 150

Länets skolor bokar genom att maila skola@vastmanlandsteater.se eller ring 021- 47 04 125. Västmanlands Teater erbjuder även fria bussar för länets skolor utanför Västerås till och från föreställningen.

Till Girls will make you blush finns ett lärarmaterial som lärare och elever kan arbeta med både innan och efter föreställningen.
Här hittar du lärarmaterialet.

Recensioner

”Den kaotiska strukturen gör att påträngande obehagligheter som en blodig binda hastigt löses upp och försvinner. Den röriga kompositionen av ord och kropp återspeglar problematiken kring kropp och identitet, i individens relation till gruppen omkring. Oredan i att inte veta vare sig ut eller in.”
Margareta Sörenson, Expressen Kultur 3/11-14
Läs hela recensionen här.

”Här strömmar kreativitet upp till en helt ny nivå där nytänkande och nyskapade lockar. Vi får explosiva upplevelser med musiken dunkade inombords.”
Gabriella Carlsson, teaterstockholm.se 21/10-14
Läs hela recensionen här.

”Fångna i scenrummet lika mycket som i sina egna kroppar stökar och bökar den mångbegåvade ensemblen runt via dans, musik och teater i den tid som vi alla helst vill glömma – puberteten.”
Ylva Lagercrantz Spindler, SvD 21/10-14
Läs hela recensionen här.

”Det är katharsis genom rörelse snarare än ord. En veritabel tjejpepp som borde fungera både på förfest och som en mer varaktig uppmaning bort från samhällsförtryck. På väg ut på Sergels torg är den allmänna känslan – trots regnet i sidled – lite lättare; kroppen lite mjukare.”
Jon Asp, nummer.se 21/10-14
Läs hela recensionen här.

”Det är sällan vuxna-spelar-unga-grejen blir bra, men denna gång raderar solidariteten och den genuina energin all tillgjordhet. Det är fint gjort.”
Amelie Björck, Aftonbladet 23/10-14
Läs hela recensionen här.

”Kraften och flödet är engagerande och upplyftande. Flickor kan! Och får! Och inget kan stoppa dem nu längre.”
Margareta Sörensson, scenbloggen expressen.se 24/10-14
Läs hela recensionen här.

”Äntligen en pjäs om kvinnlig pubertet som varken räds mens eller myter. Girls will make you blush! synliggör det onämnbara och DN:s recensent Pia Huss jublar.”
Pia Huss dn.se 23/10-14
Läs hela recensionen här

Övrig press
Varför är tjejers pubertet fortfarande kontroversiell att prata om? Eller är den ens det? Sveriges Radio Metropol intervjuar Hillevi Berg Niska, Åsa Lindholm och Gunhild Aubert Opdal som alla arbetat med den nya pjäsen Girls will make you blush.
Lyssna på inslaget här.

SVTs reporter Irma Norrman intervjuar Gustav Deinoff och Mari Carrasco inför premiären av Girls will make you blush.
Se inslaget här.

Tjejer i puberteten beskrivs ofta som någonting ångestladdat. Och någonting som det är jobbigt att prata om. Men måste det vara så? Borde vi inte kunna prata om det som den självklarhet det faktiskt är? Sveriges Radio Studio Ett intervjuar dramatikern Åsa Lindholm som skrivit manuset till Girls will make you blush. I inslaget får vi även höra tre tjejer i nionde klass, som precis sett föreställningen. Reportage av Åsa Secher.
Lyssna på inslaget här.

”Förvaltas nu Unga Klaras stolta tradition med den här dans-och teaterföreställningen?”. I Sveriges Radio, Kulturnytt får vi lyssna till vad journalisten Maria Edström tycker.
Lyssna på inslaget här

Utskriftvänlig version