Den svenska demokratins historia

Spelas i Västmanland för gymnasieklasser
10 mars – 2 april, 13 april –17 april och 6 maj 2015

Riksdagsvalet är över och rösterna har räknats. Men händer demokratin bara vart fjärde år?
 Det viktigaste samtalet är inte partipolitiskt, varken under eller efter valrörelsen. Det viktigaste samtalet måste vara samtalet om själva demokratin. Vad den är, vad den kommer ifrån och framförallt vad den skulle kunna bli – förhandlingen om Sveriges demokrati pågår ständigt. Inte om vilken färg regeringen har utan om vem som får kallas för medborgare, vilket ansvar vi har för varandras livsvillkor och om vem som har rätten till vilka resurser. Vi kan inte ta demokratin för given.

Den svenska demokratins historia är ett unikt samarbete mellan Västmanlands Teater, Troja Scenkonst, Riksteatern, Uppsala stadsteater, Unga Dramaten och Samtidshistoriska institutet vid Södertörns högskola. Genom ett bidrag från PostkodLotteriets Kulturstiftelse spelas Den svenska demokratins historia kostnadsfritt för gymnasieklasser. Föreställningen turnerar över hela Sverige och spelas som klassrumsföreställning hos gymnasieskolor.

Längd  ca 2 timmar
Ålder Främst åk 3 men även åk 2 gymnasiet
Tid Föreställningen ges 2 ggr/dag kl 10 och kl 13
Kostnadsfritt för gymnasieklasser

På scen Binyam Haile, Erik Radix, Haroon Nathan, Ida Löfholm, Nina Jeppsson
Dramaturg Voula Kereklidou
Scenografi, kostym, teknik Scenkonstkollektivet Bonthrop
Komposition och ljuddesign Eric Sjögren, StDH
Musikresearch och arrangemang Ylva Karlsson, Josefine Larson Ohlin
Ljusdesign Magnus Mikaelsen
Videodesign David Giese
Foto Patrik Lundin

För att kunna boka föreställningen behöver du skicka in en intresseanmälan till skola@vastmanlandsteater.se eller ring 021-47 04 125

Eftersom föreställningen turnerar under perioden 28 november – 29 maj måste en avvägning göras över hur många föreställningar som kan ges i Västmanland. Intresseanmälan som skickas in är därför ingen slutgiltig bokning.

OBS! se över den praktiska informationen så ni har möjlighet att ta emot föreställningen i er skola. Du hittar den praktiska informationen här.

Till Den svenska demokratins historia finns även en lärarhandledning som lärare och elever kan jobba med efter att ha sett föreställningen.
Här hittar du lärarhandledningen.

Utskriftvänlig version